Moj pas često dahće, ima li razloga za brigu?

I potpuno zdrav pas je ponekad zadihan odnosno dahće što ne znači da je bolestan. Zadohanist je normalna pojava kod pasa kao respiratorni odgovor na toplotu, uzbuđenje, anksioznost ili iscrpljenost nakon intenzivne fizičke aktivnosti. Međutim, ako vaš pas ubrzano diše bez ikakvog očiglednog razloga, zadihanost može ukazivati na zdravstveni problem.

Evo šta treba da znate kako biste prepoznali razliku između normalnog i nenormalnog ubrzanog disanja kod psa.

Dahtanje 
Dahtanje je termin kojim se opisuje ubrzano plitko disanje, otvorenih usta i ja jezikom izbačenim napolje. Ovaj tip disanja javlja se kada pas trči ili kada mu je toplo, a jezik pomaže pas ohladi i normalizuje disanje.

retriver1

 

Normalni razlozi ubrzanog disanja uključuju:

 

Vrućina: Dahtanje je osnovni način na koji se pas hladi kad se zagreje. Brzo disanje mu pomaže da se oslobodi viška telesne toplote.

Fizička aktivnost: I u ovim situacijama se javlja ubrzano disanje, a čim se pas odnori i pije vode disanje se normalizuje.

Nervoza ili uzbuđenje: Pas takođe može ubrzano da diše kada je anksioznozan ili uzbuđen, a ovo se obično javlja iznenada prilikom redovnog disanja.

Ukolio se radi o nekom od pomenutih razloga dajte psu vode i disanje će se normalizovati. Voda pomaže da se pas brže rashladi, ako mu je vrućina.

Zdravstvene probleme povezani sa dahtanjem
Ukolko vaš pas dahće bez preteranog razloga, koji smo naveli moguće je da se radi o nekom zdravstvenom problemu.

Respiratorni problemi
Kod pasa koji pate od respiratornih poremećaja takođe se javlja prekomerno dahtanje, ali u ovom slučaju razlog za to ne postoji, jer primara radi pas miruje ili leži. Ovo dahtanje obično je praćeno i drugim simptomima bolesti. Neki od respiratornih stanja koje uključuju abnormalno dahtanje su:

Upala grla: Pas kašlje, a zvuk koji proizvodi sličan je onom kojeg proizvode guske. Kašalj se obično javlja nakon fizičke aktivnosti.

Opstrukcije gornjeg respiratornog sistema: Ako pas ima problema sa respiratornim traktom takođe se javlja kašalj ili ubrzano disanje.

Kod pasa koji imaju vodu u plućima, takođe se javlja otežano disanje. Usne, desni i jezik psa su tada plave boje od nedostatka kiseonika.

Bronhitis i upala pluća: Kod bronhitisa se javlja oštar, suvi kašalj koji izaziva pojačano dahtanje. Simptomi upale pluća uključuju otežano disanje, groznicu, letargiju i kašalj.

Prekomerno dahtanje ponekad ukazuje na kardiovaskularne poremećaje.

Ukoliko smatrate da vaš pas dahće zbog bolesti odvedite ga kod veterinara. Međutim, psa ne treba da vidite kod veterinara ukoliko dahće zbog vrućine, posle trčanja ili zbog preteranog uzbuđenja.

Ako ste ipak uplašeni, proverite boju jezika vašeg psa. Tokom normalnog ubrzanog disanja, jezik je roze boje što ukazuje na normalan nivo kiseonika u krvi. Ako ipak uočite znake potencijalnog zdravstvenog problema, obratite se veterinaru.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *