Mogu li psi da osete opasne i loše ljude?

Koliko puta ste čuli od nekog kako kaže da njegov pas neke ljude voli, a neke ne može da podnese, pa laje i reži ili jednostavno ne dozvoljava da ga neka osoba pomazi. Zašto je to tako?

Ne postoji naučni dokaz koji bi pokazao da psi zaista imaju “šesto čulo” kada su u pitanju namere ili ličnosti ljudi, ali postoji dovoljno anegdota koje bi mogle da nas nateraju da se zapitamo da li je to stvarno tako.

Psi konstantno posmatraju ljude i izuzetno su osetljivi na feromone kojih mi sami nismo svesni, kao i na suptilne facijalne ekspresije i govor tela. Stoga nije toliko nemoguće pomisliti da psi možda mogu da osete neku zlu nameru ili lošu ličnost.

Naravno, potrebno je u obzir uzeti i ličnost psa.

Stidljivi psi verovatno neće iskazivati emocije uopšte prema ljudima, tako da ne možemo da se oslanjamo na njihov sud.

Čuvari poput rotvajlera, ovčara i dobermana mogu imati “familija na prvom, familija na jedinom mestu” stav, tako da oni mogu biti uvek sumnjičavi prema strancima i bez obzira na to što ste srdačni sa nekim, to neće mnogo promeniti njihov zaštitnički stav.

Još jedna mogućnost odnosi se na to da pas podsvesno oseća vaše nesigurnosti i brigu u vezi sa nekom osobom i reaguje na to.

Međutim, ukoliko pas koji “voli sve” pokazuje da mu se neko ne sviđa, možda bi ipak trebalo da obratite pažnju na osobu o kojoj je reč.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *