Mleko i mlečni proizvodi: Da li su bezbedni za vašeg psa?

Mnogi vlasnici su u dilemi da li da daju svom psu da pije mleko ili ne, jer su u vezi ove namirnice čuli oprečne priče. Kako biste bili sigurni da vaš pas sme da pije mleko, pročitajte ove savete…

Naime, neki psi nemaju problema sa varenjem mleka i mlečnih proizvoda, dok drugi čim konzumiraju ove namirnice dobiju akutni bol u crevima, gasove, proliv ili povraćanje. Razlog tome su hranljive materije koje se nalaze u mleku poznatije kao laktoze.

Dakle, šta je laktoza?
Laktoza je vrsta šećera. Preduslov kako za ljude, tako i za pse da piju mleko bez problema jeste da ima dobar sistem za varenje kako bi lakše apsorbovao šećer. A da bi to uradio, telo psa mora biti u stanju da proizvede posebnu vrstu laktoze.  Ova nesposobnost da se svari mleko je poznato kao netolerancija na laktozu. Dakle, ako ste ikada primetili da vaš pas posle konzumiranja mleka i mlečnih proizvoda dobije gasove ili zatvor odnosno proliv postoji velika šansa da vaš ljubimac pati od ovog stanja.

Netolerancija na laktozu jeste nemogućnost organizma da preradi mlečni šećer (laktozu). Kada laktoza dospe u digestivni trakt, enzim laktaza je razlaže na glukozu i galaktozu, osnovne šećere koje organizam lakše vari.

Kod pasa može da se javi privremena netolerancija na laktozu, jer kako vreme odmiče organizam se razvija i proizvodi dovoljno laktaze za razlaganje mlečnog šećera.

Kod psa  koje je netolerantno na laktozu tanko crevo ne sadrži dovoljno laktaze (enzima koji je zadužen za varenje laktoze), pa može doći do pojave gasova, nadutosti i grčeva.

U retkim slučajevima, pas može biti alergičan na proteine u mleku. Međutim, mleko ne treba smatrati toksičnim za psa. Za pse koji su alergični na laktozu ( a mnogi zapravo jesu), mlečni proizvodi mogu predstavljati ozbiljan problem.

Srećom danas na tržištu postoje mleka i mlečni proizvodi bez laktoze, pa pre nego što kupite mleko, jogurt ili sir obavezno pročitajte da li i koju količinu laktoze sadrži..

pas mleko
Ukratko…
Što je manji sadržaj laktoze u mlečnim proizvodima, veća je verovatnoća da vaš pas neće imati zdravstvenih problema.

Na koji način da ublažim simptome netolerancije na laktozu kod psa?

Pojavu simptoma netolerancije na laktozu kod vašeg psa možete svesti na minimum ukoliko obratite pažnju na nekoliko stvari:

1. Pri kupovini namirnica obavezno obratite pažnju na sastav

2. Uvodite u ishranu manje količine mlečnih proizvoda koji su lakši za varenje kao što su jogurt i tvrdi sirevi

3. Smanjite u ishrani psa količine mekih sireva

4. Neka mlečni proizvodi budu deo većeg obroka, da bi druge namirnice u obroku „pomogle“ organizmu da svari laktozu

5. Psu dajte mlečne prozvode bez ili sa malim procentom laktoze

6. Razgovarajte sa veterinarom o upotrebi tableta, koje sadrže enzim laktazu i mogu privremeno da ublaže simptome netolerancije na laktozu kod pasa.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *