Mitovi i istine o alergiji na hranu kod psa

Svedoci smo da je u poslednje vreme sve više alergičnih ljudi, kako na hranu, tako i na polen i sunce. Međutim, ono što još više iznenađuje jeste činjenica da su i naši ljubimci psi u sve većem broju alergični.

Tipični simptomi, koje možete prepoznati ako je vaš pas alergičan na hranu koju mu dajete, jeste svrab, preterano grickanje, grebanje ili lizanje, a ponekada to mogu biti i promene na koži.

Dok psi najčešće pate od alergijskih reakcija na polen, grinje ili ujed buva, moguće je i da ih ponekadaizazove i određena hrana.

Dijagnostifikovati alergiju na hranu kod psa nije lak posao. To bi značilo da biste morali da non stop posmatrate šta je vaš ljubimac pojeo i da li je to hrana koja sadrži proteine ili ugljene hidrate.

Ovaj proces praćenja traje oko osam nedelja, jer tek tada možete videti rezultate.

Druga opcija je da psu dozvolite da jede hranu koja se prerađuje na antialergijski način. Pojedini veterinari smatraju da imaju poteškoća u dijagnostifikovanju alergija na hranu kod pasa upravo zbog nekoliko mitova koje navodimo, koji su se razvili u svesti ljudi:

Mit:
Psi su obično alergični na kukuruz, pšenicu, soju i druge sastojke na biljnoj bazi

Istina:
U jednoj studiji u kojoj je učestvovalo 278 pasa, alergiju je izazivala govedina, dok je tek na trećem mestu bila pšenica. Soja i kukuruz imale su minimalni uticaj.

Pokazalo se da su proteini najčešći krivci koji izazivaju alergiju. Govedina, jaja, piletina, jagnjetina, svinjetina, riba u 231 slučaju bili su odgovorni za alergiju, dok su pšenica, kukuruz i pirinač bili odgovorni tek u 54 slučaja.

Mit:
“Promenio sam psu nekoliko vrsta hrane i njega i dalje sve svrbi, tako da sigurno nije alergičan na hranu

”Istina:
Psi su alergični na određene sastojke, a ne na vrstu hrane ili različite brendove hrane. Dakle, ako je vaš pas alergičan na piletinu, svaka hrana koja i malo sadrži piletinu pas će i dalje imati alergijske reakcije. Zato dobro pogledajte sastojke pre nego što hranu servirate vašem ljubimcu.

Mit:
“Ako je moj pas alergičan na hranu zašto onda nema dijareju?”

Istina:
Pojedini, ali ne svi psi koji su alergični na pojedinu hranu, imaju i simptome poput povraćanja i dijareje, ali to nije uvek tako. Ako vaš pas ima hroničnu dijareju, bez ikakvog svraba, alergija na hranu može biti jedan od uzroka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *