Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Mini bonton za vlasnike pasa: pravila ponašanja na plaži

U Srbiji skoro i da nema plaža na kojima je psima dozvoljeno kupanje. Deo krivice je generalno u tome što kod nas još uvek nije razvije kultura kao u zapadnim zemljama, ali deo krivice snose i pojedini vlasnici pasa misle da za njih ne važe nikakva pravila. Takkve vlasnike je veoma lako prepoznati.

Ne sakupljaju izmet za svojim psima, smešno im je kad njihovi psi laju na ostale kupače, kada trče po tuđim peškirima ili deci pokušavaju da ukradu loptice i ostale rekvizite za plažu.

Ipak, najgori su oni vlasnici koji imaju gresivne pse i puštaju ih da napadaju druge pse, pa često dolazi do vrlo neprijatnih situacija.

Na svu sreću, takvih vlasnika nije mnogo, ali dovoljno je da se pojavi samo jedan i da svojim ponašanjem stvori ružnu sliku o većini ostalih koji se ponašaju pristojno.

Zato budite odgovorni vlasnici i poštujete pravila psećeg bontona.

Sakupljajte kaku

Istina je da se ni ljudi ne ponašaju pristojno, odrasli bacaju opuške cigareta svuda oko sebe i ostavljaju smeće. Ali zar je to opravdanje da vi ne skupljate izmet za vašim ljubimcem?

Zakopati izmet u pesak na plaži nije isto što i pokupiti ga. Zamislite kako bi se vi osećali da umesto na vrući pesak, peškir prostrete na pseći izmet?!
pas na plazi

Poštujte ljude oko sebe

Ako na javnoj plaži postoji znak zabrane o dovođenja pasa – poštujte pravila, a naročito ne namećite sopstvena. Umesto da se svađate, sprijateljite se s domaćinima koji će vam vrlo rado otkriti skrivene uvale i divlje plaže na koje možete odvesti vaše ljubimce.

Plaža nije pseća livada! To znači da psu ne možete bacati lopticu preko cele plaže ili među kupače.

Ne dozvoljavajte psu da piški po dečijim peščanim „građevinama“ ili da u mestima gde letujete raskopava travnjake.

dogs_beach

Psa držite pod kontrolom

Držati psa pod kontrolom znači onemogućiti mu da trči po tuđim peškirima, obeležava suncobrane, laje na prolaznike i deci krade loptice. Najvažnije, sprečite ga da nekoga ugrize.

Nesocijalizovan pas

Pas koji neprestano laje na sve što se kreće, ne podnosi druge ljude ili životinje i ne poznaje osnovne naredbe poslušnosti ne sme da se nađe na plaži. Budite odgovoran vlasnik!