Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Mini bonton: Kako vaspitati štene?

Pas ne bi smeo da skače na ljude s kojima živi, pa ni na goste, osim kad mu se izda komanda da to čini. Ako se to ipak dešava, znači da pas ne poštuje osobe na koje skače. Čak ni malom, “slatkom” patuljastom psu to ne bi smelo da se dozvoli. Ako vam se to sviđa, ne znači da se dopada i ostalima. Uvek se može desiti da u skoku pas nekog isprlja, obori, pocepa deo odeće ili čak nanese povredu.
Kad pas skače na čoveka, on ne pokazuje posebnu bliskost s njim, već obrnuto, pokazuje svoju dominaciju. To je način komunikacije u kojoj pas kaže da je glavni ili ima želju da kontroliše čoveka. Pas koji je potčinjen nikada ne bi skočio na vođu čopora, osim ako nije spreman da ga izazove i pokuša da preuzme vođstvo. Prostor oko dominantne osobe se poštuje i ne treba da se narušava.

Lekcija

Ukoliko vodite malo, lepo štene, staro tri ili četiri meseca i teŠko desetak kilograma, kakav utisak će ostaviti na okolinu ako svakoga koga sretnete skačući isprlja, uplaši ili ogrebe? Zato ako imate živahno štene, prijateljski nastrojeno prema ljudima, morate ga naučiti pravilima ponašanja.
Ako krenete unazad ili u stranu dok pas skače, on će nastaviti to da čini jer tim pokretima dozvoljavate da zloupotrebi vaš prostor, tj. da ga zauzme. Zato iskoračite prema psu ako se odluči da skače. To je znak kako mu nećete dozvoliti da uđe u vaš prostor i da to prođe nekažnjeno. Krenite ramenom u psa i ne plašite se ako padne i pri tom se čuje potmuli udarac i uzdah. Pas će biti iznenađen, i to neprijatno, a sam pad teško da će izazvati bilo kakvu povredu. Pas je veoma jaka životinja i njegova građa ne dozvoljava ozbiljnije povređivanje. Posle guranja i eventualnog obaranja psa, zauzmite novonastali prostor i nemojte se povlačiti unazad ili u stranu. Tako ćete dokazati kako kontrolišete situaciju i da ćete zauzeti njegovo mesto kad god hoćete. Potrudite se da pas oseti kako uživate u novoosvojenom prostoru. Zapamtite: nije vam cilj da povredite psa, već da mu pokažete kako i vi želite da osvojite prostor, a pri tom ste jači od njega.

HOW-TO-TRAIN-AN-AGGRESSIVE-DOG

Ukoliko primenite drugi metod – okrenete leđa psu, trudite se da ga ignorišete i nagradite ga samo dok miruje – nećete doći do rezultata. Takav pristup nije dobar jer time kao da kažete psu: „Zauzmi svoj prostor, okrećem ti leđa u znak prepuštanja“. U psećem svetu, jedino ako psa gledate u oči i ne okrećete mu leđa, on će znati da mu se suprotstavljate. Ako dozvolite da vam skoči na leđa, koja ste mu okrenuli, to je znak kako može da nastavi sa svojim aktivnostima jer se prepuštate.

Komanda

Iako budete postupili ispravno, ne znači da će pas prestati da skače i na druge ljude. Zato je neophodno da ga u šetnju vodite na povodniku koji ima dovoljnu dužinu da pas može da se približi drugim ljudima i pokaže želju za skakanjem. U tom trenutku treba da zategnete povodnik. Pas će prvi put biti zbunjen, a vi morate i komandom da propratite ovakvu zabranu. Sledeći put (ako ga bude) pas će ponovo pokušati da skoči, ali verovatno opreznije. Ako mu se opet dogodi ista neprijatnost, shvatiće da takvo njjegovo ponašanje nije dozvoljeno. Uz komandu koju ćete ponovo izgovoriti smirenim glasom, pokazaćete psu kako vladate situacijom, i ne pokazujte emocije ni onda kad zategnete povodnik, a vaš ljubimac završi na zemlji!

Jezik

Budite svesni činjenice da čovek i pas različito tumače određene situacije i ponašanje. Ako želite da vas pas razume, morate govoriti njegovim jezikom.

Dozvola

Ono što ne dozvoljavate svom velikom psu, ne smete dozvoliti ni štenetu koje od vas treba da naučiti kakvo će biti kad poraste. Da biste to ostvarili, ubedite i ostale članove porodice da sa psom postupaju na isti način.