Milković lovi tajni tunel ispod Dunava – Šta krije Petrovaradinska tvrđava?

Velika misterija o postojanju tunela ispod Dunava između Petrovaradinske tvrđave i Novog Sada mogla bi uskoro da bude rešena, ako izumitelj Veljko Milković uspe u svojim planovima.

Naime, on je još pre godinu nekoliko godina gradskim zvaničnicima i Zavodu za zaštitu spomenika kulture poslao predlog projekta za ispitivanje šupljina ispod dunavskog korita.

– Danas ima toliko savremene opreme da bismo relativno jeftino mogli da ispitamo dno Dunava i vidimo da li je tunel ispod dna. Već sto godina pričamo o tome, red je da počnemo da otkrivamo svoje legende. Ako u Egiptu mogu sonarima da ispituju mnoge tunele i šupljine, što ne bismo i mi – počinje priču Milković.

Kako kaže, po predanjima tunel je povezivao dve crkve – Svetog Juraja u Petrovaradinu i Svetog Jana Nepomuka u Novom Sadu. Poslednja legenda kaže da je 1913. godine bračni par lekara prošao kroz tunel ispod reke, ali Dević smatra da tu nije kraj.

– Postoje priče da je bilo još tunela. Jedan od Tvrđave do Ratnog ostrva, te jedan od Tvrđave do Crkve Snežne Gospe na Tekijama – nastavlja on.

Razna su nagađanja po novosadskim sokacima kako bi taj tunel uopšte i mogao biti sagrađen, a oni koji veruju da postoji najčešće prizivaju primer tunela ispod Eufrata. Naime, on je sagrađen tako što je reci skrenut tok, tunel je sazidan i sve ponovo vraćeno na svoje mesto. Da li se tako šta desilo i ovde, nije poznato, ali skepticima Milković replicira “a gde je dokaz da tunel ne postoji?”.

Milković je i prvi autor dve turističke karte. Na jednoj je prikazana Petrovaradinska tvrđava s kulturno-istorijskim dodacima. Druga govori o Fruškoj gori.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *