Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Još niste ošišali psa? Imamo pravu osobu za vas!

Kada se spomene nega i briga o psu, prava pomisao je odlazak kod veterinara. Međutim, to je velika zabluda jer imati ljubimca, ne znači samo hraniti ga i izvoditi u šetnje, lečiti kad je bolestan….

Postoje i drugi oblici nege psa, gde vi kao vlasnik morate biti uključeni. Reč je o četkanju, češljanju, održavanje osnovne higijene, kupanju i šišanju psa. O tome koliko često pas trena da se šiša i i drugim stvarima u vezi sa negom psa za portal www.paszavas priča Milica Erdevik, frizerka za pse u Veterinarskoj apoteci i specijalizovanoj prodavnici za pse ZOOVET, Stevana Musića 13 u Novom Sadu.

sisanje

Iako je u konstantnoj velikoj gužvi, jer je leto period kada svi vlasnici šišaju ljubimce, Milica koja ovaj posao radi punih 14 godina ljubazno nas je sačekala u salonu sa širom osmehom, mada je pre naše posete imala već tri mušterije. Ova mlada i ambiciozna frizerka u proseku ošiša četiri do pet pasa, a šišanje traje oko sat i po vremena. Nekada i duže, ako je pas ućeban ili jako zapušten. Upitana da objasni na koliko vremena bi pas trebalo da se šiša ona kaže da je za dugoglake pse optimalno šišanje na šest do osam nedelja, ali da sve to u principu zavisi od vlasnika psa i njegovih želja i prohteva. Vlasnici koji uzimaju rase pasa koji moraju da se šišaju ili trimuju trebalo bi da znaju da bi svoje štene prvi put na frizuricu trebalo da odvedu kada napuni 4.5 meseca.

sisanje2

-To se naziva higijensko šišanje i privikavanje psa na frizerski salon i frizera. Mnogi vlasnici se pridržavaju ovog pravila, ali ima i onih koji zapuste svoje ljubimce, te ih dovode jedanput godišnje na šišanje, neki zbog nemarnosti, ali sve češće zbog besparice. Zato pre nego što požele da imaju psa, trebalo bi da se raspitaju koliko košta nega psa. Kada se pas ne dovodi redovno na tretman, to nije dobro, jer su ti psi tada uplašeni, i ne znaju kako treba da se ponašaju u prisustvu druge osobe. Oni su kao deca, češsto volim to da poredim sa vrtićem. Njih sve plaši, pa i najmanji zveket makaza. Te pse je teško ošišati, jer se otimaju, pa čak hoće i da ugrizu – priča nam Milica dok šiša pudlu Lakija. Po pravilu, u ovakvim prilikama odnosno dok se pas kupa i šiša. Ipak, iako bi frizer kućnih ljubimaca trebalo da bude strog i autoritativn, Milica nam je dokazala nešto sasvim drugo. Ona je pudlu Lakija šišala sa puno strpljenja, mada je on uporno pokušavao da pobegne sa stola, zavijao je i lajao. Zato je Milica Erdevik pobornik da vlasnici ne treba da ostaju sa psima dok se šišaju, jer su tada psi mnogo nemirniji, jer očekuju zaštitu od svog vlasnika, pa šišanje duže traje.

sisanje 3

– Mnogi vlasnici pasa se naljute kada im se kaže da dođu po psa za sat ili dva, jer smatraju da bi i oni trebalo da učestvuju i ovim aktivnostima. Međutim, to nama frizerima otežava posao, jer se psi otimaju pa se može dogoditi da slučajno bide povređen. Ono što vlasnik treba da uradi jested a kaže svoju želju odnosno da kaže da li želi kupanje i šišanje ili samo šišanje, da li hoće farbanje pramenova ili hoće pletenice ili lakiranje noktiju – predočava sagovornica. Od nje saznajemo da nema preterano zahtevnih mušterija koje izvoljevaju, ali se često dešava da vlasnici koji imaju ćerkice traže farbanje pramenova svoje pudle. Obično se farbaju u roze boju, a farbaju se uši i repić. Crne pse je mnogo teže ofarbati, jer se pre toga zahteva izbeljivanje psa, pa tek onda farbanje, ali i tada to teško uspeva. Treba napomenuti da se ovde radi isključivo o farbama i lakovima za nokte za pse. Milica otkriva i da vlasnici kada nabave kućne ljubimce u prvo vreme prate mogu i modne trendove, ali kasnije odustaju od toga i traže praktično šišanje psa. Razlog tome je sve teža ekonomska situacija.

sisanje5

– Vlasnici koji vode svoje pse na izložbe, šišaju kuce po standardnim frizurama koje su prihvatljive na izložbama. Recimo ako se pudla ima sportsku frizuru, teže joj je oceniti kvalitet dlake na takmičenju. Zato se za izložbu najčešće pravi takozvana “lavlja frizuza”. Inače, moram da napomenem da ja imam i mušterija koje zahtevaju da prilikom šišanja pravim takve frizure da recimo, pudla ne liči na pudlu ili da maltezere šišaju ko vestike, a vestike kao šnaucere. Imam jednu mušteriju koja je svojevremno tražila da joj vesli bude ošišana kao put bul terijer. U poslednje vreme vlasnici sve češće na šišanje dovode rase pasa koje u principu ne zahtevaju šišanje – prepričava dogodovštine Milica.

– Iako možda zvuči neverovatno, ova ljubazna frizerka za pse čini čuda. Od pudle pravi šnaucere, a od šnaucera – maltezera, bar kada je frizura u pitanju, jer narav i karakter ne može da im menja. A koji su to psi koji najviše slušaju, saznajemo u daljem razgovoru, Milica nam otkriva da pudle su najposlušnije. Verovatno da su geni u pitanju. U Zoovetu, psi sem šišanja dobijaju kompletan tretman lepote, od kupanja, preko četkanja do feniranja, lakiranja noktiju. Kada se sve to završi, pas biva počašćen kolačićem. Milica otkriva da za svakog psa koristi posebnu vrstu šampona, ako se radi o psu bele dlake koristi se šampon za belu dlaku, imaju šampone za kovrdže, za kratkodlake, dugoglake i štence…
– Svaki vlasnik treba da zna da se za pse koriste isključivo šamponi napravljeni za njih. Zabluda je kada se misli da pas može da koristi bebi šampon. Od njih se takođe ospu i perutaju, a može doći i do težih alergijskih reakcija – upozorava sagovornica.

yoovet

A da bi užitak bio potpun tu su i specijalni parfemi za pse, imaju i za dečake i za devojčice. Međutim, ovi parfemi se ne preporučuju psima koji vole da se uvaljaju u kaku ili crkotinu. Milica kaže, da se ne slaže sa ljudima koji smatraju da je farbanje i lakiranje noktiju pasa, mučenje, jer oni kada se pogledaju u ogledalo, ne vide sebe istim očima kao što ih vide ljudi. I zato preporučuje sviima koji žele da farbaju svoje kučiće da to čine bez obzira na sve, a po najmanje treba da se osvrću na zlobne komentare drugih ljudi.
Cene:
Šišanje u Zoo vetu od od 1.500 dinara pa naviše, lakiranje noktiiju 500 donara, farbanje, po pramenu je takođe 500 dinara. Sve ovo nije tako skupo, ako želite da imate elegantnog i urednog psa.