Mastif, pitomi div

Kada se spomene mastif, ljudi obično zamišljaju velikog agresivvnog psa koji “kida” sve pred sobom. Razlog tome je verovatno istorijat ove prelenite divovske rase. Prema današnjoj kinološkoj teoriji svi mastifi vode poreklo od starog tibetskog psa.

U kasnijem periodu seobama naroda od njega su se odvojile, diferencirala i uobličile različiti grupe pasa u različitim delovima sveta.

Borbe mastifa sa bikovima i medvedima su u XV veku bile u Engleskoj toliko popularne da je kralj Henrik VIII ustanovio počasno zvanje Velikog majstora kraljevske igre medveda i mastifa.U Caiusovoj knjizi “Treatise on English Dogs“ (Teza o engleskim psima) objavljenoj 1570.godine pominju se tri klase boraca – bandog, tydog i mastif.

Međutim, istina je sasvim drugačija.
Klub ljubitelja starih engleskih mastifa (Old English Mastiff Club) je osnovan još 1883.godine, ali je nakon II Svetskog rata ova rasa praktično iščezla sa područja Velike Britanije, budući da je ostao samo jedan pas – priplodnjak.

mastif1

Zato su uvozili primerke iz SAD da bi se ponovo formirao
odgovarajući fond mastifa sposobnih za reprodukciju koji je poslužio za obavljanje rase.

Kao i drugi veliki molosi, mastif je po prirodi miran, tako da mu je potrebno mnogo manje životnog prostora nego što bi se moglo zaključiti na osnovu njegovih dimenzija. Prilično je flegmatičan i teško ga je naljutiti, premda ako se ukaže potreba ispoljava izuzetnu hrabrost i odlučnost. Vlasnik mastifa treba svom ljubimcu da „udahne“ malo dinamičnosti, ali i da ga nauči da sluša poštuje čoveka.

reč je o veoma plemenitim psima izuzetne snage, a tu svoju snagu demonstrijaju samo kada su na to naterani.

Mastif se danas u zemlji iz koje potiče koristi uglavnom kao čuvar velikih skladišta i poljskih imanja, pri
čemu je danju obično zatvoren, a noću pušten da obilazi i nadgleda „svoj“ posed. Vlasnici tvrde da ovi
psi, prividno spori i tromi, napadaju uljeza brzinom munje.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *