Masna hrana u ishrani psa – ne nikako!

Bliže se praznici, a opuštena atmosfera i slavlje, dovešće do toga da pojedini vlasnici pasa postanu popustljivi prema svojim psima, posebno kada je reč o hrani. Ljubimci će ovu priliku iskoristiti kako bi se dočepali ukusne masne hrane. Međutim ona može da izazove ozbiljne probleme s pankreasom.

 

 

Mnogi psi zbog prejedanja završe kod veterinara zato što se prejedu hrane koja nije za njih. Njihovi vlasnici često ne znaju da bolest pankreasa može biti opasna po život.

Koja je uloga pankreasa u organizmu psa?

Pankreas je organ koji je udobno ušuškan tačno ispod stomaka i kod gornjeg dela tankog creva. Njegova najvažnija uloga je lučenje enzima za varenje hrane, i lučenje insulina i glukagona zaduženih za regulaciju nivoa šećera u krvi. Kada je reč o probavnim enzimima, oni su najvažniji kada govorimo o pankreatitisu.

Šta je pankreatitis?

Najkraće rečeno – pankreatitis je upala pankreasa koja ugrožava funkcije ovog organa. Usled ovog oboljenja probavni enzimi luče se pre vremena, pa telo bukvalno jede samo sebe. Kako se ubrzo “upale” i okolna tkiva, velika opasnost preti i prvom pankreasovom komšiji – jetri.

Ako do toga dođe, toksini koji se luče usled upale zahvataju celo telo i jetra ne može da ih preradi.  Kada je pankreas ozbiljno ugrožen, tada je ugrožena i njegova funkcija lučenja insulina i kao posledicu pas može dobiti dijabetes.  Srećom, pankreatitis se najčešće otkrije kada zahvati samo pankreas, ili pankreas i jetru u početnom stadijumu, i tada je lečenje gotovo stoprocentno uspešno.

Šta uzrokuje pankreatitis?

Najčešće uzrok pankreatitisa ostane nepoznat veterinarima, ali zna se koja ga ponašanja i oboljenja mogu pokrenuti:

  • Unošenje masne hrane kao što su svinjetina, meso s kožicom, masni delovi mesa
  • Nepravilan rad kanala pankreasa ili vraćanje izlučevina natrag u pankreas
  • Hormonski disbalans koji uključuje i dijabetes, hipotireozu (smanjena funkcija štitne žlezde) kao i visok nivo kalcijuma u organizmu
  • Određeni lekovi, hemioterapija, lekovi protiv epileptičnih napada (kalijum bromid na primer), kao i izloženost insekticidima
  • Trauma pankreasa – prilikom nezgoda, hirurških intervencija, udarca
  • Tumori ili apscesi
  • Patuljasti šnauceri imaju predispoziciju za pankreatitis, jer imaju drugačiji metabolizam masti od drugih pasa

Simptomi koji ukazuju na pankreatitis

Najčešće su to gubitak apetita, povraćanje, dijareja, bolan i stomak osetljiv na dodir, depresija, apatija i groznica.

Postavljanje dijagnoze

Sve donedavno, nije postojao test krvi koji je sa sigurnošću mogao potvrditi ovu dijagnozu. Sada je u boljim laboratorijama dostupan test pod nazivom SPEC cPL (specific canine pancreatic lipase). Kod pasa se ova anliza uzima tokom noći u referentnim laboratorijama i sa 83 odsto sigurnosti može da utvrdi da li je reč o pankreatitisu. Sa 98 odsto sigurnosti ovaj test može da isključi druga oboljenja, tvrde stručnjaci.

Ovaj test kažu veterinari ne bi trebalo mešati sa onim koji se obavlja u ambulantama i klinikama, i koji može pokazati da li su funkcije pankreasa u redu ili ne. Međutim, ova analiza može pokazati da su vrednosti u krvi povećane ili smanjene, iako je sa pankreasom zapravo sve u redu, a to se dešava kada postoji neko oboljenje jetre koje utiče i na parametre zdravlja pankreasa.

Ultrazvučna dijagnostika takođe može ustanoviti pankreatitis i to s 68 odsto preciznosti, a prednost je i što se ovom metodom mogu pregledati i drugi organi u stomaku. Takođe, kako često pankreatitis prate i tumori, ultrazvukom se i oni mogu locirati, pa se ovaj metod dijagnostike uvek preporučuje.

Lečenje

Prolazak hrane kroz creva snažna je stimulacija za pankreas, a to bi trebalo izbeći. Jednostavnije rečeno – uvek želimo da pankreas “odmara”. To znači da bi u periodu od dva do tri dana trebalo psa staviti na strogu dijetu, odnosno, ne bi mu trebalo davati ni hranu ni vodu. Kako bi se sprečila dehidratacija, psu koji patio od pankreatitisa trebalo bi davati samo infuziju u tom periodu.

Trebalo bi da prima i elektrolite, a tokom 24 sata od ustanovljavanja dijagnoze trebalo bi mu uzimati krv nekoliko puta tokom dana i trebalo bi da je pod nadzorom veterinara. Kod ozbiljnijih slučajeva, transfuzija krvne plazme odličan je lek.

Pankreatitis može biti veoma bolno oboljenje pa bi trebalo učiniti sve da se psu ublaže bolovi. Bol koji traje može narušiti imuni sistem psa i dokazano je da može dovesti i do smrtnog ishoda. Lekovi protiv mučnine su takođe preporučljivi. Takođe, u lečenju se koriste i antibiotici, jer iako ova bolest nije bakterijska, bakterije iz upaljenih creva mogu ugroziti organizam.

Čim pas ponovo bude u stanju da jede, trebalo bi ga staviti na propisanu dijetu – niskokaloričnu i bez masti. Upala može biti prisutna tokom dužeg vremenskog perioda pa je dijeta ključna kako bi upala nestala.

Ovo može biti veoma ozbiljno oboljenje, tako da se vlasnicima sugeriše da nikada ne ostavljaju hranu na radnim površinama koje psi mogu dohvatiti, kao i da im se nikada (naročito tokom praznika) ne daje masna i začinjena hrana.  Takođe, kese za smeće s ostacima hrane nikada ne ostavljajte psu na dohvat šapa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *