Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Maltretiranje slepe žene: “Mogla si da nađeš frajera da te šeta, a ne džukelu“

U momentu kada je labrador Astor krenuo da prednjim šapama zakorači sa poslednjeg stepenika autobusa na beton on ga je izuzetno jako šutnuo. To je uradio kukavički, u momentu kada je znao da ćemo ja i Astor ostati sami – priča Vesna Nestorović

Psa vodiča predsednice Udruženja slepih i slabovidih osoba Srbije “Beli štap” Vesne Nestorović sinoć je kod Autokomande napao nepoznati muškarac.

Labrador Astor je juče, kao i svakog dana, sa Vesnom bio u autobusu, pomažući joj da zaobiđe sve prepreke na putu ka njenom odredištu.

 

Slepa-zena-pesnica-620x350

– Taj muškarac je sve vreme bio pored nas u autobusu. Prilikom izlaska kod Autokomande, krenuo je da siđe paralelno pored nas. U momentu kada je Astor krenuo da prednjim šapama zakorači sa poslednjeg stepenika na beton on ga je izuzetno jako šutnuo. To je uradio kukavički, u momentu kada je znao da ćemo ja i Astor ostati sami. Na moju impulsivnu reakciju u kojoj sam viknula: “Šta to radiš, budalo?”, on mi je doviknuo: “Mogla si da nađeš frajera da te šeta, a ne džukelu” – objašnjava Vesna za Telegraf.

Vesna Nestorović je inače i novinarka i autorka emsije “Upoznajte nas bolje”, a Astor je jedan od prvih psa vodiča za slepe koji je “zaposlen” u Srbiji.

– Astor danas nije želeo da uđe u tramvaj, stekao je strah od javnog prevoza za koji sada moram da mu pomognem da ga prevaziđe. Nikada nisam imala velikih problema zbog Astora. Bilo je situacija da ljudi u prevozu komentarišu: “Gde si pošla sa tom džukelom” i tako dalje, ali uvek se nađe neko od putnika ko odreaguje i verbalno uzvrati ako čovek ne želi sasluša moje objašnjenje da je u pitanju pas vodič i da mi je neophodan. Iskreno, sve više i to počinje da mi smeta i pitam se gde je granica vređanja. Tužno je da neko na psu slepe osobe iskaljuje sav svoj bes zbog nekog problema ili situacije u kojoj se nalazi jer Astor zaista nikada nikome ništa nije skrivio i naučen je da ne reaguje agresivno – zaključuje Vesna.

Telegraf