Mali engleski hrt – Vipet

Taj mali pas daje utisak uravnoteženosti mišića i telesne građe, a i ujedno nežnosti i elegancije. Vipet je građen za brzinu i rad, njegovo,je kretanje dugo i elastično. Glava je duga i suha, prilično široka među sjajnim očima prodornog pogleda.

Ima malene uši boje slonovače, koje čuju sve. Ima vrlo duboka prsa s puno prostora za srce. Leđa su mišićava, izbočena u jasno vidljivom luku. Dlaka treba biti fina, kratka, i što gušća. Dozvoljene su sve boje i mešavine boja. Njuška mora biti prilagođena boji krzna. Kod belih i vrlo svetlih životinja njuška može biti i druge boje. Visina – 47 cm, telesna težina – oko 9,5 kg.

engleski-hrt-vipet

U severnoj Engleskoj su do sredine XIX. stoleća tog psa nazivali “konjem vrednih ljudi”. Rudari su se kladili na vipete koji su se sa štakorima borili u ringu.

Kada je taj “sport” bio zabranjen, štakore su zamenili posebnim krpama koje su se povlačile po tlu. Vipet je jedan od retkih hrtova kojeg možemo držati i u stanu ili manjem vrtu. Potrebno mu je puno kretanja, a u stanu tj. u automobilu zauzima malo prostora. Negovanje je vrlo jednostavno – zadovoljava navlažena krpa. Laje malo i nije čuvar. Pokazuje toplu privrženost ljudima. Potrebna mu je stalna veza s članovima porodice i želi uvek biti s njima.

Duge sate može preležati na svom mestu koje mora biti nešto uzdignuto. Traži toplinu i zato vrlo rado odlazi u krevet, a leti se voli izležavati na suncu. Izvan kuće doslovno podivlja. Na natjecanjima dostiže brzinu 52 km/h.

Podaci o pasminama i fotografije su preuzete iz knjige: “Velika knjiga o psima”, autora Ulrich Klevera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *