Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Male pseće tajne

Je li vas ikada zanimalo koja je pseća vrsta najinteligentnija, zašto se vas mačak, iako ste mu dali omiljenu poslasticu, pravi da je ne vidi i koju muziku voli vaš ljubimac.
Odgovore na ta i mnoga druga pitanja naći ćete u knjizi »Play It Again« Augustusa Brovna.

Neke od najvećih nepoznanica vezane su uz pseću njušku. Neverovatan, ali istinit podatak je da psi mogu nanjušiti ljudske otiske prstiju stare nedelju dana. Njihovi su nosići toliko osetljivi, da čak nanjuše elektricitet. Eksperimentom je ustanovljeno da psi mogu raspoznati u kojoj od dveju kutija su vodovi struje.

pa i macka

Psi su vrlo probirljivi što se muzike tiče. Tako su saglasni u jednom: Bach im je draži od, na primer, Britnei Spears. Studija sprovedena na hiljadama pasa pokazala je da različito reaguju na različite vrste muzike. Ljudski glas i pop muzika poput one Britnei Spears ne umiruju psa i ne smanjuju mu stres. Heavi metal i grunge muzika pse čini još nervozniji, a kada počinje svirati Metallica psi su tokom istraživanja počeli lajati. Ono što vole je klasična muzika i to vrlo jasno pokazuju: uživaju i opušteni su uz Baha.

Žuto-plavi svet

Psi mužjaci navodno su levaci, a ženke preferiraju desnu šapu. Mace su s druge strane sklonije korišćenju leve ruke. Ali, nemojte se čuditi ako vaš mačak ne protegne niti jednu šapu, iako ste pred njega stavili njegovu omiljenu poslasticu, jer mačke imaju »slepu tačku« ispred nosa i zbog toga ponekad ne vide predmet koji im je tik pred nosom.

Isto tako, ako ste mislili da vašem psu nije važno ima li crvenu ili zelenu ogrlicu, jer i onako ne razlikuje boje, opet ste pogrešili. Iako psi ne vide toliko širok raspon boja kao ljudi, razlikuju boje, ali njihov svet je pretežno u žutim i plavim tonovima.

Niste li još vlasnik psa, a razmišljate da udomite četveronošca mogla bi vam pomoći lista 10 najpametnijih psećih vrsta. Listu predvodi graničarski škotski pas, sledi ga pudla, nemački ovčar, zlatni retriver, pa doberman. A među prvih deset svoje mesto su našli i šetlandski ovčar, labrador retriver, papilon, rotvajler, te australijski govedar.

Nažalost, postoji i lista pasa koji i nisu najbistriji, ali imaju drugih kvaliteta kojima nadoknađuju tu manu. Listu predvodi baset, a slede mastif, bigl, pekinezer, pas sv. Huberta, ruski hrt, čaučau, buldog, basenji, avganistanski hrt.

Iako nije sastavljen popis napametnijih maca, otkriveno je koja se najviše voli kupati. Među domaćim macama, bengalska je maca velika ljubiteljka vode, pa se nemojte začuditi ako nepozvana skoči u vašu kupku.

Sve vlasnike koji misle da njihova maca može predvideti ili nanjušiti kada dolaze kući, moramo razočarati: oni, zahvaljujući izvrsnu sluhu kojim raspoznaju i ultrazvučne frekvencije, samo čuju frekvenciju vlasnikova automobila, koju ljudsko uho ne može čuti.

 

Ono što ljudi čuju jest lajanje, a pseći lavež u proseku, barem tako tvrde naučnici, traje dve sekunde. Jedan beagl srušio je sve rekorde u lajanju: u deset je minuta zalajao 907 puta. Ta pseća vrsta ne drži tu titulu; naime, pravi mali lajavci su jorširski terijeri, kern terijeri, foks terijeri, Beagli.

Iako se za mace smatra da su sklonije goje i dobroj hrani, a možda je za taj pogrešan sud zaslužan Garfiled, stručnjaci su otkrili da su mace manje sklone gojenju od pasa. Tako je sprovedeno istraživanje, koje je pokazalo da 30 posto pasa koje dolazi u veterinarske klinike ima višak kilograma, dok je kod maca samo 10 posto takvih slučajeva. I anoreksija je mnogo češća među macama nego među psima, a u većini slučajeva je izazvana depresijom jer im nedostaju vlasnici.