Da li je Majmunski pinč pas za vas?

Sa nadimkom „Majmunski pinč“, on je mnogo više od psa lepog lica.

Affenpinscher, takođe poznat kao „Majmunski pinč“ („affen“ je na nemačkom jeziku majmun, a „pinscher“ znači terijer) je mali ali živahan pas, pun energije i hraborsti. Ovaj brkati mali đavolak je potomak brojnim malim terijerima koji su bili popularni širom Evrope u 17. i 18. veku.

Ova rasa kombinuje klovnovski šarm sa smelom prirodom, i negova kreativnost ne prestaje da začuđuje i zabavlja ljude. On brzo uči i prilagođava se lako na promene, tako da predstavlja odličnog saputnika za ljude koji su spremni za novu avanturu. Ljudi koji žive sa ovom rasom dive se njegovoj osetljivosti i blagosti, ali upozoravaju da su suštinski veliki psi u malom telu.

Stabilan, pametan i oprezan, Affenpinscher je odličan pas čuvar koji se ne plaši ničega. Obično nije glasan ali se lako uzbudi. Kada je u stanju pripravnosti, potrebno je da prođe malo vremena kako bi se smirio. On shvata ozbiljno svoju dužnost da čuva kuću, porodicu i teritoriju, i neće oklevati da upozori ceo komšiluk ako oseti da se neko približava vratima kuće. Često socijalizacija sa drugim ljudima i životinjama je pod moranjem za Affenpinschera kako bih na pravi način sazreo. Bez toga, nikada neće doživeti svoj pun potencijal.

Affenpinscher-Monkey-Breed

Affenpinscher ne vole agresivno ponašanje kao što je udaranje, neželjeno stiskanje i grljenje ili nasilno državnje u krilu. Ako ne mogu da pobegnu, oni će braniti tako što će režati i lajati na vas. Iz tih razloga, nisu dobar izbor za domove sa malom decom. Često mala deca ne razumeju da Affenpinscher možda ne želi „ljubav i poljubce“.

Affenpinscheri se obično dobro slažu sa drugim psima i mačkama u vašem domu, ali i kao većina malih pasa oni su potpuno nesvesni svoje veličine i bez razmisljanja zalete će se na pse mnogo veće od sebe.

Affenpinscher je karakteran i to je deo njegove privlačnosti. Ako ste zainteresovani za malog psa koji uživa u istraživanju, koji je odičan pas čuvar i koji će vas uvek nasmejati, Affenpinscher je pravi pas za vas!

Bitne informacije

Vrsta: Pinčer

Visina: 23 do 30 centimetara

Težina: 3 do 6 kilograma

Životni vek: 12 do 14 godina