Evo kako su mačke došle glave psima

U borbi za hranu mačke su istrebilile blizu 40 vrsta pasa u Severnoj Americi pre dvadeset miliona godina.

psi i mace

 

 

Rivalitet između pasa i mačaka traje već milionima godina, a u pokušaju da razreše dilemu ko je bolji, naučnici su otkrili da su mačke superiornije, bar što se evolucije tiče – uvek nađu način da prežive.

Studija objavljena u američkom časopisu Anali Nacionalne akademije nauka (PNAS) otkriva da su pre 20 miliona godina u Severnoj Americi, u borbi za hranu, mačke istrebile blizu 40 vrsta pasa.

Psi, uključujući vukove od kojih su nastali današnji psi, potiču iz Severne Amerike, a prvi put su se pojavili pre 40 miliona godina.

Kada su 20 miliona godina kasnije mačke počele da dolaze iz Azije u taj deo sveta, broj psećih vrsa je drastično opao, objašnjava Daniele Silvestro, istraživač sa švedskog Univerziteta u Geteborgu i jedan od autora studije.

Koliko je dolazak mačaka bio fatalan za pse svedoči činjenica da danas u Severnoj Americi ima svega devet vrsta divljih pasa.

Naučnici pretpostavljaju da je do istrebljenja pasa došlo tako što su im mačke, kao daleko bolji lovci, preotele hranu.

Psima su konkurencija bile i druge vrste mesoždera, ali su mačke grupa koja je najodgovornija za njihov nestanak, tvrde istraživači na osnovu proučavanja više od 2.000 fosila.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *