Lovački psi: Šta ih čini dobrim ljubimcem?

Mnogi vlasnici kada nabavljau psa, uopte ne zazmišljaju niti su svesni porekla svog ljubimca, pa se danas lovački psi, čiji su prirodni instinkti da pronađu plen, čuvaju kao kućni ljubimci

Šta ih čini dobrim ljubimcem?

Većina lovačkih pasa korišćena je da zaplaši i preuzme plen. Oni su odgajivani kao lojalni svojim vlasnicima, a radeći u velikim grupama, socijalizovali su se sa drugim ljudima i psima. Ovi psi će veoma lako ponavljanjem naučiti sve neophodne komande i trikove.

Lovački psi su odlični sa decom i vole da se igraju. Dobro se snalaze u  zatvorenom prostoru, ali vlasnici moraju da im omoguće dovoljno prostora.

Stvari koje treba da znate kada birate štene

Iako većina lovačkih pasa uglavnom plaši i preuzima plen, ima i onih koje će juriti i ubiti male životinje. Lovački psi koji vole uzbuđenja, odjuriće vam i na najmanji pokret koji primete, a nećete uspeti da ih dozovete. Takvi psi bi trebalo da prođu obuku, da se odazivaju, poštuju vaše komande, a obuka ponekad može oduzeti dosta vremena.

Lovački psi su zaista inteligentni, ali su isto tako odgajani da se oslone na svoje prirodne instinkte.

Ukoliko u kući već imate još jednog kućnog ljubimca, moraćete biti oprezni kada ga upoznajete sa lovačkim psom i da im pomognete da se prilagode jedan na drugog.

Lovački psi zahtevaju dosta vežbe, pa šetnje moraju biti duge i energične. Vlasnici bi trebalo da osmisle i igrice za njih, poput bacanja frizbija ili loptice koju će da vrati ili sakrivanja nekog predmeta koji pas treba da pronađe.

Tipovi lovačkih pasa:

1. Persijski hrt – Saluki: ovim psima šta god da je na vidiku, oni jure. Većina će ubiti svoj plen koji jednom uhvati, pa ukoliko u komšiluku imate dosta mačaka, možda ćete morati da mu stavite korpu. Prilično su mirni i mogu da budu nezavisni. Popularne rase su Mali engleski hrt-vipet, Veliki engleski hrt – grejhund i Border koli.

2. Goniči: ovi psi inače tragaju za plenom po mirisu, jer imaju razvijenije čulo. Uglavnom se koriste za lov na lisice i praćenje plena. Većina ima velike uši, koje su spuštene ka zemlji.U šetnji dosta  veliki deo vremena će provesti u potrazi za zanimljivim mirisima. Savetuje se da ih držite na povocu, kako ne bi nestali. Najpoznatije rase su Bigl, Baset,Engleski lisičar, Jazavičar.

3. Retriveri: ova vrsta je prvobitno korišćenja prilikom lova. Strpljivi su, mogu da sede satima i da čekaju da se plen pojavi. Najpoznatije rase su Zlatni retriveri, koji su među najpopularnijima u Velikoj Britaniji.

4. Seteri: imaju jedinstvenu sposobnost da tokom lova “pokupe” miris ptice u letu. Engleski i irski crveni seter su poznati po boji dlake ali i njihovoj živahnoj ličnosti.

5. Španijeli: dolaze u različitim oblicima i veličinama. Potrebno im je dosta šetnje koja može da traje satima. Vole svoje vlasnike i dosta su povezani sa porodicom vlasnika.

6. Poenteri: U toku lova, kada treba da pronađe neku divljač, on će podići prednju nogu i pokazati u pravcu gde lovac može da pronađe svoj ulov.Uobičajene rase su Nemački ptičar i Vajmarski ptičar.

7. Terijeri: mali psi koji se koriste za hvatanje malih sisara i štetočina. Terijeri nemaju puno strpljenja za malu decu. Uobičajene rase su Džek Raselov terijer, Border terijer, Zapadno škotski beli terijer. Bul i Stafordski bul terijer takođe spadaju u vrste terijera, a mnogi su sklonjeni iz centara za spasavanje i proglašeni opasnim. Ovi psi su zapravo velike maze i vole vlasnike.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *