Lovački psi: Odani i verni ljubimci

Puno ljudi danas ne razmišljajući šta su u prošlosti radili njihoovi psi uzimaju kućne ljubimce. Mnoge kasnije mrzi ili nemaju vremena za šetnju, a njihov pas žudi za poljanom i tržanjem. Zato ako niste spremni na velike šetnje ne uzimajte rase lovačkih pasa. A ukoliko ste avanturista i volite duge šetnje po prirodi, ovo je idealan ljubimac za vas.

Većina lovačkih pasa korišćena je da zaplaši i preuzme plen. Oni su odgajivani kao lojalni svojim vlasnicima, a radeći u velikim grupama, socijalizovali su se sa drugim ljudima i psima. Ovi psi će veoma lako ponavljanjem naučiti sve neophodne komande i trikove.

Lovački psi su odlični sa decom i vole da se igraju. Dobro se snalaze u  zatvorenom prostoru, ali vlasnici moraju da im omoguće dovoljno prostora.

Stvari koje treba da znate kada birate štene

Iako većina lovačkih pasa uglavnom plaši i preuzima plen, ima i onih koje će juriti i ubiti male životinje. Lovački psi koji vole uzbuđenja, odjuriće vam i na najmanji pokret koji primete, a nećete uspeti da ih dozovete. Takvi psi bi trebalo da prođu obuku, da se odazivaju, poštuju vaše komande, a obuka ponekad može oduzeti dosta vremena.

Lovački psi su zaista inteligentni, ali su isto tako odgajani da se oslone na svoje prirodne instinkte.

Ukoliko u kući već imate još jednog kućnog ljubimca, moraćete biti oprezni kada ga upoznajete sa lovačkim psom i da im pomognete da se prilagode jedan na drugog.

Lovački psi zahtevaju dosta vežbe, pa šetnje moraju biti duge i energične. Vlasnici bi trebalo da osmisle i igrice za njih, poput bacanja frizbija ili loptice koju će da vrati ili sakrivanja nekog predmeta koji pas treba da pronađe.

gonic1

Tipovi lovačkih pasa:

1. Persijski hrt – Saluki: ovim psima šta god da je na vidiku, oni jure. Većina će ubiti svoj plen koji jednom uhvati, pa ukoliko u komšiluku imate dosta mačaka, možda ćete morati da mu stavite korpu. Prilično su mirni i mogu da budu nezavisni. Popularne rase su Mali engleski hrt-vipet, Veliki engleski hrt – grejhund i Border koli.

2. Goniči: ovi psi inače tragaju za plenom po mirisu, jer imaju razvijenije čulo. Uglavnom se koriste za lov na lisice i praćenje plena. Većina ima velike uši, koje su spuštene ka zemlji.U šetnji dosta  veliki deo vremena će provesti u potrazi za zanimljivim mirisima. Savetuje se da ih držite na povocu, kako ne bi nestali. Najpoznatije rase su Bigl, Baset,Engleski lisičar, Jazavičar.

3. Retriveri: ova vrsta je prvobitno korišćenja prilikom lova. Strpljivi su, mogu da sede satima i da čekaju da se plen pojavi. Najpoznatije rase su Zlatni retriveri, koji su među najpopularnijima u Velikoj Britaniji.

4. Seteri: imaju jedinstvenu sposobnost da tokom lova “pokupe” miris ptice u letu. Engleski i irski crveni seter su poznati po boji dlake ali i njihovoj živahnoj ličnosti.

5. Španijeli: dolaze u različitim oblicima i veličinama. Potrebno im je dosta šetnje koja može da traje satima. Vole svoje vlasnike i dosta su povezani sa porodicom vlasnika.

6. Poenteri: U toku lova, kada treba da pronađe neku divljač, on će podići prednju nogu i pokazati u pravcu gde lovac može da pronađe svoj ulov.Uobičajene rase su Nemački ptičar i Vajmarski ptičar.

7. Terijeri: mali psi koji se koriste za hvatanje malih sisara i štetočina. Terijeri nemaju puno strpljenja za malu decu. Uobičajene rase su Džek Raselov terijer, Border terijer, Zapadno škotski beli terijer. Bul i Stafordski bul terijer takođe spadaju u vrste terijera, a mnogi su sklonjeni iz centara za spasavanje i proglašeni opasnim. Ovi psi su zapravo velike maze i vole vlasnike.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *