Logičan zaključak psa nije stvarno logičan sa naše tačke gledišta

Svaki dan možemo da primetimo koliko su naši psi lukavi u nekim situacijama. Poznate su nam situacije kad se gazda sprema da izade napolje, a pas samo mrzovoljno zevne samo zato što zna da će se gazda brzo vratiti.

 

Suprotno tome – kada vlasnik namerava da prošeta psa i oblači kaput, pas oduševljeno počinje da skače oko njega, nestrpljivo očekujući izlazak.

Ipak, svaki logičan zaključak psa nije stvarno logičan sa naše tačke gledišta. I to onda kada pas neki uspešan doživljaj koristi kao gestu smirivanja.

Primer: s mukom smo uspeli da ga naučimo da se baca na leda po komandi. Onda, jednog dana, biva uhvaćen u krađi šnicle sa stola, a on se odmah baca ne leđa prevrće se. Jer, po našem izrazu lica video je da nismo zadovoljni, pa se setio kako da nas odobrovolji – kao uvek kada posluša komandu da se baci na leđa. S njegove tačke gledišta logično je da pokazuje znake smirivanja koje i mi ljudi razumemo što on zna iz svog iskustva. Samo što mi drugačije razmišljamo i u tom slučaju ne razumemo šta tim gestom hoće da kaže.

Tada imaju sreće oni psi čiji vlasnici ne umeju drugačije, već da reaguju zabavno, ili su dirnuti. A nesreću imaju oni psi čiji vlasnici krađu, a i vaspitavanje psa shvataju suviše ozbiljno, pa ih kažnjavaju.

Posle toga biće potrebno više vremena da pas ponovo stekne poverenje u ljude i njihov govor simbolima. Zato treba biti oprezan sa kažnjavanjem i dobro razmotriti postupke psa. Psi kajanje pokazuju na razlicite nacine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *