Ljubiti ili ne ljubiti psa pitanje je sad?

U jednom danu običnog vlasnika psa „padne“ bar pet poljubaca upućenih četvoronožnom prijatelju. Ovo, međutim, nije tako bezazlen čin razmenjivanja ljubavi, jer pored nje, kako tvrde japanski stručnjaci, razmenjujete i veliki broj bakterija koje mogu biti opasne za vas ali i njega.

pas-ljubljenje

 

Nova studija koja je objavljena u časopisu „Archives of Oral Biology“, tvrdi da se tokom ljubljenja ljubimca između vlasnika i životinje razmeni ogroman broj štetnih bakterija. U ovo istrživanje bilo je uključeno 66 pasa i 81 vlasnik, a u brisevima je pronađen obostrani negativni uticaj.

Iako je dr Paul Maza, jedan od direktora Doma zdravlja na koledžu veterinarske medicine na Univerzitetu Kornel, izjavio da se veliki broj identičnih bakterija i virusa nalazi u usnoj duplji psa i njegovog vlasnika, nova saznanja tvrde drugačije.

Isto poreklo i vrste mikroorganizama nisu negativno uticale na čoveka i njegovog najboljeg prijatelja, ali pošto je to opovrgnuto i shvaćeno da u usnoj duplji pasa ima mnogo više vrsta bakterija koje se prenose i štete čovek, preporučujuemo da dva puta razmislite pre nego što poljubite svog mezimca” kažu japanski naučnici, ističući da ovako dolazi do brojnih oboljenja oralnog sistema kako ljudi tako i pasa.

Ipak, kako znamo da su ljubitelji životinja nepopravljivi u ovom pogledu i da se nikako neće odreći razmenjivanja nežnosti sa svojim ljubimcem, preporučujemo da umanjite broj poljubaca i da to ne bude direktni poljubac „usta na usta ili njušku“.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *