Ljubimac kao poklon detetu za rođendan? Dobro razmislite!

Životinje su živa bića koja imaju osećanja, a ne predmeti koji se, kada nekome dosade mogu izbaciti na ulicu. Imati kućnog ljubimca znači biti odgovoran vlasnik.

Kako se približava rođendan vašem detetu, tako raste i spisak želja šta bi voleli da dobiju za taj divan dan. Na listi želja mnogih naći će se i kućni ljubimci: psi, mačke, zečevi, papagaji, hrčci, zamorci, akvarijumske ribice…

Pre nego što detetu odlučite da ispunite želju daćemo vam odgovor na pitanje:

Zašto ne poklanjati kućne ljubimce?
Životinje su živa bića koja imaju osećanja, to nisu predmeti koji se, kada nekome dosade mogu odbaciti. Imati kućnog ljubimca znači biti odgovoran jer o njemu se morate brinuti čitav njegov život.

Dete koje ide u vrtić ili tek kreće u osnovnu školu, koliko god da voli životinje to neće moći. Većinu prljavih poslova poput čišćenja kaveza i akvarijuma ili vođenja psa u šetnju obavljaćete vi kao roditelj, a ne vaše dete.

pas dete

Životinje takođe moraju da jedu i igraju se da redovno odlaze kod veterinara. Dodamo li tome opremu za kućne ljubimce dolazimo do zaključka da je kućni ljubimac trošak.

Jeste li spremni svaki mesec izdvojiti nekoliko stotina dinara za hranu, igračke, zaštitu od buva i krpelja, troškove veterinara?

Ko god je imao kućnog ljubimca zna sve prednosti i nedostatke držanja istog. Pre nego što se odlučite nabaviti psa ili bilo koju drugu životinju dobro se informišite.

Ljubimca nabavite samo ako ste spremni u vaš život primitite ravnopravnog člana porodice koji će s vama biti najmanje tri, a ako se radi o psu ili mački onda i više od 10 godina.

Pas i mačka nisu za mlađu decu 
Iako većina dece za ljubimca želi psa ili mačku stručnjaci smatraju da je na takvu obavezu dete spremno tek između 10 i 13 godina života.

To su životinje koje zahtevaju veću odgovornost i više pažnje. Deca u toj dobi većinom su pouzdana i odgovorna. Ipak, za svaki slučaj roditelji bi trebali proveriti imaju li životinje vodu, hranu i da li im je gajba čista.

Ostavite odgovor