Linjanje: kad i koliko je normalno

Pas menja dlaku (linja se) dva puta godišnje, u proleće i jesen. Ukoliko pas boravi preko cele godine u kući na podjednakoj temperaturi onda se linja tokom cele godine održavajući količinu dlake koja im je potrebna za takvu temperaturu.

Zdravo linjanje kratko traje i omogućava potpunu izmenu mrtve dlake, a krzno posle linjanja mora ostati sjajno.

Ukoliko se pas linja predugo, a dlaka gubi sjaj, potrebno je vašeg ljubimca snabdeti dodatnim vitamina, uz naravno savet veterinara. Do pojačanog opadanja dlake može doći i tokom različitih kožnih bolesti, ali dlaka može pojačano opadati i prilikom nekih dugih bolesti, upale pluća, prehlada ili hormonalnih poremećaja.

Zato je preporučljivo kod svakog sumnjivog opadanja dlake konsultovati veterinara.

Zablenuti

Veterinari se često susreću sa psima koji preko zime noći provode u kući pored radijatora, a po danu su napolju na temperaturi oko nule.

Takve nagle promene temperature od gotovo dvadesetak stepeni celzjusa šok su za dlaku i kožu, posebno za dlaku koja postaje suva, mutna i lomljiva, i u kratkom vremenu se desi da pas gotovo oćelavi.

Ako imate takav problem pitajte veterinara koje vitamine i koje preparate koristiti u jesen da koža i dlaka vašeg ljubimca lakše izdrže zimu.

Kako saznajemo, najčešće pitanje vezano za linjanje koje vlasnici pasa postavljaju su jeste kako da najjednostavnije i najsvrsishodnije održavaju čistoću krzna i kože”

Veterinari kažu, da je za to najbolje svakodnevno češljanje i pročešljavanj. Kupanje je stvar izbora svakog vlasnika. Ne preporučuju se prečesta kupanje, uvek samo kada je neophodno potrebno i to uz korišcenje specijalnih šampona za pse.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *