Linjanje zavisi od kvaliteta ishrane?

Istraživanja veterinara širom svete pokazuju da je za zdravu i sjajnu dlaku, osim pravilne nege (kupanja po potrebi, četkanja, češljanja, trimovanja i šišanja određenih pasmina), veoma važna i adekvatna ishrana. Dobro sastavljeni obroci i odgovarajući preparati pomažu i psima u poodmaklom životnom dobu da se pokažu u punom sjaju.

Doktor nauka, profesor na Veterinarskom fakultetu državnog Univerziteta u Koloradu, veterinar Rod Rosychuk, izjavljuje da je dlaka odraz zdravstvenog stanja psa, posebno u nutricionističkom pogledu. Pravilna ishrana igra glavnu ulogu u održavanju zdrave i lepe dlake.

Redovno četkanje i češljanje pomaže, ali kod većine pasa, stanje dlake zavisi pre svega od onog što jedu.

Hranljivi sastojci

Uticaj ishrane primećuje se i na koži. Naime, hranljivi sastojci (proizvodi metaboličkih procesa u toku varenja hrane) putem krvi stižu u tkiva, gde ih ćelije apsorbuju, što znači da dopiru do potkožnth, a onda i površinskih slojeva kože. Budući da se većina ćelija obnavlja otprilike svake tri nedelje, nagla promena u režimu ishrane dovodi do poremećaja unutrašnje ravnoteže organizma. Kad dođe do nutricionalnog disbalansa, regeneracija ćelija je poremećena, što se ogleda na dlaci, koja gubi sjaj, postaje masna i/ili opada. Promena načina ishrane (nabolje ili nagore) postaje primetna na koži i dlaci za otprilike četiri do osam nedelja.

Vlasnici pasa moraju obezbediti svojim Ijubimcima kvalitetnu hranu, u kojoj su u odgovarajućoj količini zastupljene sve komponente – proteini, masti, ugljeni hidrati, vitamini i minerali, a potrebe zavise od uzrasta i aktivnosti životinje. Premda pas, teorijski, spada u svaštojede, belančevine životinjskog porekla igraju važnu ulogu u sastavljanju pravilnog obroka i posebno utiču na stanje kože i dlake, koje su praktično izgrađene samo od proteina.

bokser

Proučavanja koja je obavljala jedna od poznatih firmi za proizvodnju pseće hrane, The lams Co., u laboratorijama u Dejtonu u Ohaju, dala su zanimljive rezultate – svi izvori proteina životinjskog porekla zastupljeni u hrani, bez obzira da li se radi o jajima, ribi ili bilo kojoj vrsti mesa, podjednako su efikasni u održavanju zdrave kože idlake.

– Svejedno je da li pas jede hranu iz konzerve ili brikete, sve dok su njegove nutricionističke potrebe pokrivene – kaže doktor veterinarskih nauka i stručnjak za ishranu pasa iz Američkog administrativnog centra za hranu i lekove koji se koriste u veterini,Dave Dzanis. – Minimalne potrebe za proteinima iznose 18 odsto od ukupnog obroka za odrasle pse, odnosno 22 odsto za štenad i kuje koje doje. Otprilike 30 odsto proteina koje pas unosi s hranom, troši se na rast i obnovu dlake u određenim periodima.

Naravno, samo proteini nisu dovoljni za zdravg kožu i blistavu dlaku. Mnoge druge materije gotovo su podjednako bitne – esencijalne nezasićene masne kiseline, vitamini A i E i cink. Nedostatak ili premala količina bilo kojeg od ovih sastojaka obroka mogu izazvati probleme s kožom. Recimo, deficit cinka dovodi do seboreje – pojave masne kože koja se peruta, Ijušti i svrbi, a davanje preparata cinka brzo rešava problem. Međutim, ukoliko su potrebe za cinkom već pokrivene, dodatna količina ne poboljšava kvalitet kože i dlake.

Problem „veterana”

Većina pasa u današnje vreme živi duže nego ranije, ali je životinjama u poodmaklom životnom dobu potrebno više nege i brige oko dlake. Stari psi često izgledaju zapušteno i „ofucano”, s dlakom lošeg kvaliteta, što se ne može pripisati samo njihovim godinama. Obično je u pitanju neki drugi razlog, kao što je neadekvatna ishrana.

Dugo se mislilo da je starijim psima potrebno manje proteina, ali najnovija istraživanja pokazuju da hrana bogata belančevinama smanjuje rizik od pojave kožnih oboljenja, Dodatne količtne esencijalnih nezasićenih masnih kiselina pomažu da dlaka starih pasa ostane bujna i sjajna, pošto se sa starenjem usporavaju metabotrčki procesi, posebno katabolizam Ianabolizam masti i smanjuje iskorišćavanje hrane. Kad su u pitanju neophodne masne kiseline, izgleda da su najboiji izvori biljna ulja, pileća mast i riblje ulje, mada se svi specijalni medicinski preparati ove vrste daju isključivo pod kontrolom veterinara, pošto mogu izazvati neželjene efekte. Još se precizno ne zna koliko je zdravstvenih problema starih pasa povezano sa sastavom dnevnog obroka.

Učestalo četkanje i češljanje takode pomažu veteranima da što duže, bar sudeći po dlaci, deluju mladoliko. Osim uklanjanja mrtve dlake, primenom ovih tehnika poboljšava se cirkulacija krvi, a samim tim i zdravlje kože. Četkanje je naročito značajno u sezoni linjanja, koja nastupa u određenim intervalima. Veterinar – dermatolog iz Sakramenta, Candace Souisa, smatra da se neke pasmine sa dužom dlakom manje i ređe linjaju od kratkodlakih. Kod, recimo, nemačkih boksera, dobermana i jazavičara, regeneracija dlake je brža, pa se izmena odvija češće, dok se odredene rase sa gustom podlakom, kao aljaski malamuti, koliji i nemački ovčari, linjaju samo dva puta godišnje.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *