Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Lhasa apso – Lasa Apso

Nemojte da dozvolite da vas zavara izgled psa lhasa apso rase iako je mali, pravi je vođa i zaštitnik porodice u kojoj živi. Odgovara mu život u stanu, ali se ne preporučuje za porodice sa malom decom.

Pasmina lasa apso potiče sa Tibeta, gde je ovaj pas bio veoma cenjen čuvar palata i manastira. Danas je popularan kućni ljubimac.Prosečna težina psa lasa apso je pet do sedam kilograma, a životni vek 12 do 15 godina.

Svojeglavi zaštitnik porodice
Misli da je veliki pas, pa se tako i ponaša. Odan je čuvar kuće i porodice. Njegova zaštitnička priroda može da vas iznenadi s obzirom na njegov izgled – mali je i čupav, pa deluje kao igračkica. Prirodno je sumnjičav prema nepoznatim ljudima, ali zato ima veliko srce za članove svoje porodice i uživa da provodi vreme sa njima. Inteligentan je, nezavisan i pomalo nestašan. Pokušaće da on bude glavni u kući, što mu ne treba dozvoliti, a takođe voli da radi ono u čemu sam uživa, a ne ono što će vas zadovoljiti.

Slaganje sa decom i drugim psima
Lasa apso nije mnogo tolerantan prema maloj deci koja ga gnjave igrajući se na taj način sa njim i u tim situacijama može da ugrize. Zato nije preporučljivo ostavljati ga s njima bez nadzora, ali je odličan ljubimac za stariju decu koja će znati kako treba da se ponašaju prema njemu. Ako se obučava na odgovarajući način, dobro će se slagati sa drugim psima. On voli da bude glavni, pa je često vođa u čoporu, čak i ako se tu nalaze psi veći od njega.Lasa apso, u stvari, nije svestan svoje veličine i misli da je veliki pas.

Nega krzna psa rase lasa apso

Ima divno, gusto krzno koje treba pravi no održavati da bi ostalo takvo. Zato, kada kupite ovog psa, morate da budete spremni na svakodnevnu obavezu, jer je njega neophodno četkati svaki dan, kako se krzno ne bi umrsilo.Takođe, psa rase lhasa apso potrebno je često i kupati (na svake dve do četiri nedelje), kako bi imao prijatan miris.Neki vlasnici odluče da mu ošišaju krzno na kratko, radi lakšeg održavanja.

lhasa-apso-1-645mk062411

Pogodan za život u stanu
Lasa apso je dobar izbor za kućnog ljubimca ako živite u malom stanu, jer nije previše aktivan i odgovara mu život u zatvorenom prostoru. Za razliku od ostalih pasmina, nije mu potrebno mnogo fizičke aktivnosti da bi potrošio energiju. Naprotiv, dovoljna mu je kratka šetnja i igra u parku. Srećan je kada sedi kod vas u krilu, prati vas iz sobe u sobu i tumara ceo dan po kući, kada se igra svojim igračkama, a usput će vas lajanjem obavestiti kad god neko prođe pored vaših vrata.

Štene lhasa apso sazreva polako
Štenci lasa apso pasmine su prosto neodoljivi, jer sa nežnim tršavim krznom izgledaju kao plišane igračke. Radoznali su, puni energije i vole da se igraju. Međutim, sazrevaju malo sporije i ponašaju se kao štenci dok ne napune tri godine. Imajte to na umu kada ih dresirate i ne nervirajte se ako vaše lekcije ne shvataju previše ozbiljno.