LEGENDE: Da li znate šta je označavo pseći lavež?

Pseća istorija ima svoje legende kao ljudska. Postoje brojne zanimljive priče, a potral Pas za vas odabarao je nekoliko koje će vas iznenaditi.

Kerber, čuvar Hada

Kerber je imao tri glave. Središnja je bila lavlja, a ostale dve pseće, odnosno vučije. Rep mu je bio snop uvijajućih zmija. Njegov zastrašujući izgled savršeno je odgovarao dužnosti koju je Kerber obavljao. Bio je čuvar Hada, podzemnog sveta, strog stražar na ulazu i još stroži na izlazu. Mrtve je u podzemni svet puštao prilično blagonaklono, ali napolje nije puštao nikoga. Njegov lik je bio inspiracija za mnoge filmove, piše ezop.rs.

Kineski Fu psi

U sofisticiranoj civilizaciji drevne Kine pas je igrao važnu ulogu u religiji, folkloru i mitologiji. ”Fu pas” se višestruko provlači kroz kinesku kulturu kao neko ko donosi radost i sreću. Veruje se da štite dom od nedobronamernih ljudi i da pružaju zaštitu od negativnih energetskih upliva.

Cerberus-Blake

 

Irski vučiji pas

Podaci o ovom psu se nalaze na drvorezima koji datiraju čak iz 273. godine pre n. e. Vlasnici ovih veličanstvenih pasa su bili imperatori, kraljevi, plemstvo i pesnici. Njihovi lanci i ogrlice su često bili od plemenitog metala i kamenja. Ti psi su bili na tolikoj ceni da su se nesporazumi oko njih završavali ne samo individualnim borbama, već često i pravim ratovima. Godine 391 n.e. rasa je postala poznata i u Rimu, gde ih prvi put u pisanoj formi pominje konzul Kvintus Aurelije. On je na poklon dobio sedam ovih pasa koje je ”ceo Rim gledao sa divljenjem”.

Zavijanje pasa

Možda je najopštije prihvaćeno verovanje o psima ono da imaju šesto čulo. Kaže se da psi mogu videti priviđenja i osetiti smrt ukoliko je neizbežna. Danas znamo da psi mogu da osete hemijske promene u vazduhu, a ljudsko telo prolazi kroz takve promene kada se bliži smrti. Brojni su dokazi o psima koji zavijaju kada su im vlasnici bolesni. Razumljivo je stoga što je pseće zavijanje dugo bilo smatrano kao predskazanje smrti. Mislilo se da smrt nastupa onda kada pas zavija tri puta, a potom prestane. Sam lavež pasa je smatran za lošu sreću, ukoliko je to prva stvar koja se čuje ujutro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *