Labradori: Ovo sigurno niste znali o njima!

6. Bezimeni crni labrador je dospeo u pesmu grupe Led Zeppelina

Ako pročitate tekst pesme „Black Dog“ grupe Led Cepelin, primetićete da se nekim čudom uopšte ne radi o psima. Grupa je nazvala pesmu po crnom labradoru koji se motao oko studija u kom su snimali album „Led Zeppelin IV“.

7. Labrador je bio i u zatvoru

Nakon što je ubio mačku koja je pripadala ženi tadašnjeg guvernera Pensilvanije Giforda Pinčota, crni Labrador retriver po imenu Pep, osuđen je na doživotnu robiju, bez mogućnosti pomilovanja. Poslat je u Državni istočni zatvor 12. avgusta 1924. godine, gde je odslužio oko 10 godina, tokom kojih je postao blizak prijatelj sa upravnikom. Iako zvuči kao urbana legenda, postoje izveštaji iz zatvora kao dokaz. (Pinčot je, sa druge strane, tvrdio da je pas poslat u zatvor da bude maskota zatvorenicima.)

8. … a jedan je postao i gradonačelnik!

Dobro, u redu, samo počasni gradonačelnik. Crni labrador po imenu Bosko 1981. godine pobedio je na izborima dvojicu ljudi i tako postao titualrni gradonačelnik područja Sunol u Kaliforniji. Vodio se kao „republikanac“ i koristio je slogan  „Kost u svakom jelu, mačka na svakom drvetu, i hidrant na svakom ćošku”. Stanovnicima Sunola se ova kampanja toliko dopala, da je Bosko ostao gradonačelnik sve do svoje smrti 1994. godine. Danas ima spomenik u Sunolu.

Portrait of a beautiful veterinarian hugging a big brown labrador and smiling

9. Otkrivaju rak i druge bolesti

Zahvaljujući njihovim moćnim nosevima labradori su trenirani da nanjuše i identifikuju rane stadijume kancera. Radom sa uzorcima ćelija kancera, psi mogu da nauče da namirišu ovu bolest. Psi-lekari mogu da uspostave dijagnozu pukim mirisanjem pacijentovog zadaha, krvi ili stolice. Za sada je jedini poznat način za skeniranje ranih stadijuma raka jajnika, puštanje labradora da omiriše pacijenta – i u tome su veoma uspešni. Naučnici smatraju da labradori namirišu promene u ispravanju organskih jedinjenja koja ukazuju na kancer.

Srećom, postoji rešenje i za ljude koji se plaše pasa. Naučnici pokušavaju da razviju mašinu koja može sama da odradi mirisanje. Psi su veoma skupi za treniranje i mogu da pomirišu samo određen broj uzoraka dnevno, tako da bi automatizacija ovog procesa bila odlično rešenje. Elektronski nos se upravo proizvodi, što bi smanjilo cenu treniranja pasa.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *