KVEBEK: Zabranjuju rasu putbul?

Vlada kanadske pokrajine Kvebek će zabraniti pse rase pitbul i ograničiti pravo na posedovanje “opasnih pasa” uopšte, najavio je danas Martin Koato, ministar za javnu bezbednost Kvebeka.
Posle tragedija koje su se dogodile poslednjih nekoliko meseci, Vlada će predložiti strog okvir za držanje pasa koji se smatraju opasnim za stanovništvo, što može ići do zabrane određenih vrsta pasa – rekao je Koato na konferenciji za štampu.
Posle smrti jedne žene u blizini Montreala juna 2016, koju je napao pitbul, i nekoliko drugih ozbiljnih slučajeva, opštine su zatražile pravni okvir za regulisanje zatvaranja pasa.

Ta smrt nas je uverila da je potrebno zabraniti pse rase pitbul – rekao je ministar.

Predlog zakona predviđa “uspostavljanje kontrolnih mera koje će se primenjivati na sve pse” u skladu sa “stepenom opasnosti”. Vlada je utvrdila četiri kategorije: “Zabranjeni psi” (tipa pitbula), “opasni psi” (registrovani kao takvi posle nekog incidenta), “potencijalno opasni psi” (na osnovu rase) i “ostali psi”.

Lekari i veterinari će obaveštavati opštine o slučajevima ujeda i drugim napadima pasa na ljude, a moraće da ih usmrte u slučaju smrti ili teške povrede čoveka. Gradovi će po budućem zakonu imati pravo da uvedu i strože propise. Susedna pokrajina Ontario, najmnogoljudnija u Kanadi, zabranila je pitbulove 2005. godine. Ta rasa je zabranjena i u velikim kanadskim gradovima kao što su Edmonton, Vinipeg, Ričmond i Šerbruk.

Izvor: Beta

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *