Kupanje ili četkanje pitanje je sad?

Manje kupanja, više četkanja – jedini je spas kada vašem psu u proleće počne pojačano da opada dlaka. Ukoliko ga držite u zatvorenom prostoru, potrebno je svakodnevno da ga četkate, a često će i frizer biti neophodan. Veterinari kažu da se najviše linjaju psi koji imaju oštru i dugačku dlaku. Vlasnici pudli mogu da odahnu jer ove vrste gotovo da ne menjaju svoj prirodni “ogrtač”.

Zimsko krzno, koje psi odbacuju čim nastupi lepše vreme, jedna je od karakteristika koju su nasledili od svojih dalekih rođaka – vukova. Ako vaš ljubimac živi napolju, dlaka će mu otpadati u pramenovima, pa je potrebno da ga što više četkate kako biste ovaj proces ubrzali. Kućnim psima je, pak, neophodna i dodatna nega.

– Kada se linjaju, psi se kroz staro krzno oslobađaju i prašine koja se taloži tokom zime i šire neprijatne mirise – kaže veterinar Stanko Božinović. – Vlasnici često pogreše pa zbog tog smrada kupaju ljubimce. Tako se nova dlaka samo ošteti, a stara ne spadne.

kupanje i cetkanje

Kako objašnjava Božinović, proces linjanja zna da traje i po nekoliko nedelja, a kako bi ga ubrzali, najbolje je da ljubimca odvedete kod frizera. Dobro je da mu uradite i štrimovanje, što predstavlja čupanje i odbacivanje mrtve dlake. Tako će iznići kratka sjajna dlaka koja štiti od direktnog sunčevog zračenja, a nema izraženu sposobnost da greje.
Oštro krzno je najteže za održavanje, bilo da je dlaka dugačka ili kratka. Tako je najteže vlasnicima polarnih pasa, među kojima su samojed i haski, i nemačkih ovčara. Nasuprot njima, rase koje imaju meku dlaku – gotovo da se uopšte ne linjaju.
Ljubimcima u ovom periodu muke može da zada i loš kvalitet dlake. Veterinari često preporučuju da se psima, zajedno sa hranom, dodaju i neki od potrebnih vitamina. Da bi nova dlaka postala jača i svilenija, uz stalno četkanje, najbolje je unositi vitamin H. On će doprineti i da se proces odbacivanja starog “ogrtača” što pre završi.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *