Šta da radite kada psu padne imunitet?

U zimskim mesecima životinje su, kao i ljudi, osetljivije na hladnoću te im lakše pada imunitet, zbog čega i lakše oboljevaju. Dolaskom zimskih dana nameće se pitanje kako zaštititi svoje kućne ljubimce od zime, kiše i snega. Ukoliko ljubimac živi u dvorištu, potrebno mu je obezbediti zaklonjeno mesto sa dobro izolovanom kućicom i toplim podnim prekrivačem. Kućica ne sme biti prevelika i mora biti zaklonjena od vetra. Ukoliko ste vlasnik mačke, treba da znate da će velika hladnoća podjednako pogoditi i kućnu mačku i mačku koja neko vreme provodi van kuće ili stana. Za vreme zimskih dana, najbolje bi bilo da svoju mačku držite u kući bez obzira na to koliko vas ona molila da izađe napolje. Poželjno je da zimi svojoj mački pojačate ishranu vitaminima i masnim kiselinama, kako bi se podstakao rast krzna koje će je štititi od hladnijeg vremena.

I kod pasa i kod mačaka, zimi se najčešće javljaju infekcije gornjih disajnih puteva, a kao komplikacija može se javiti i upala pluća. Temperatura može, ali ne mora da bude povećana. Prvi simptom je kašalj, koji nastaje usled iritacije disajnih organa i obično je praćen povraćanjem. Kašalj, kod starijih pasa, može biti i pokazatelj slabog rada srca pa je pri određivanju adekvatne terapije važno tačno utvrditi njegov uzrok. U karakteristične zimske bolesti spadaju još i prehlada, problemi sa sistemom za varenje, upala mokraćne bešike i bubrega, viroze i problemi sa šapama.

 

Prehlade
Tokom boravka na niskim temperaturama i vetru, kod pasa i mačaka često se javlja upala očiju, grla i ušiju. Kod upale očiju dolazi do pojačanog suzenja,crvenila i oticanja. Česte su i upale sluznice nosa, koje prati pojačano slinjenje i kijanje. Ispijanjem hladne vode dolazi i do upale grla. Tada se javlja otežano gutanje, nakon obroka životinja može povratiti, dok se promuklost i promena glasa javlja ukoliko je upalom zahvaćen i grkljan. Kako bi se izbegle upale, treba smanjiti duge šetnje po jakom vetru ili ekstremnoj hladnoći, pogotovo ako je reč o štenetu, ili kratkodlakoj rasi psa, koje drhti čim pogleda kroz prozor. Takve pse MORAMO zaštiti toplim kaputićima.

Ne dopustite životinjama da napolju piju vodu, a i sami pripazite da im je voda u posudi temperature oko 15 stepeni, te im nikada ne dajte hranu iz frižidera. Ako i pored svega dobiju upalu grla, treba im davati mekanu hranu koju će lakše gutati, olabaviti im ogrlicu, te smanjiti šetnje i napore. Davanje vitamina pomoći će organizmu da se obrani od sekundarnih bakterijskih i virusnih infekcija, koje često nastupe zbog pada imuniteta. Dođe li do jake upale očiju, sa obilnim zelenkastim ili smeđim iscetkom, obavezno posetite svog veterinara kako bi vam prepisao odgovarajuću mast ili kapi za oči.

 

Sistem za varenje
Postoji mogućnost da čak i zimi psi mogu da dehidriraju. Voda u posudi na niskim temperaturama brzo će se zalediti, a lizanjem snega, ili leda kuče ne može dobiti neophodnu tečnost za svoj organizam. Veliki broj pasa, ne samo štenci, rado jede sneg. To im svakako treba zabraniti jer su posledice upala grla, upala želuca i creva. Kod pasa se usled toga javlja otežano gutanje, kašljanje, povraćanje i proliv. Neophodno je posetite svog veterinara kako bi proverio da upala nije druge naravi (virusne, bakterijske ili parazitarne) i lekovima zbrinuo upale.


Mokraćna bešika i bubrezi

Osetljiviji psi, naročito ženke, i veliki broj mačaka, po hladnoći mogu dobiti upalu bešike. Dok je kod mačaka česta tzv. sterilna upala, što znači da nije uzrokovana mikroorganizmima, kod pasa gotovo uvek nalazimo bakterijsku infekciju, ponajpre uzrokovanu Escherichiom coli. Simptomi su: učestalo mokrenje, praćeno nelagodom ili boli, a u nekim slučajevima prisutna je i krv u mokraći. Psi cvile, stalno traže napolje, a mačke su često u pesku, koji je mokar. Ukoliko se ne sprovede lečenje, može doči do upale bubrega, koja može biti opasna. Tada znaci postaju ozbiljniji – životinje odbijaju hranu, potištene su i imaju visoku temperaturu. Primetite li bilo kakav poremećaj u mokrenju, kako biste sprečili komplikacije, odvedite životinju veterinaru, koji će je pregledati, uzeti joj krv i uraditi ultazvuk mokraćne bešike i prepisati terapiju. Terapija se sastoji od davanja antibiotika.

Problemi sa šapama
Zimi treba skratiti dlaku između jastučića na šapama, jer se tu formiraju ledene loptice koje psu smetaju pri kretanju. Takođe je bitno nakon šetnje dobro obrisati i osušiti šape i područje između prstiju, jer se na vlažnoj koži stvaraju optimalni uslovi za razvoj bakterija i gljivica. Posledice su upale sa jakim crvenilom. Sneg, vlaga i so na ulicama u kombinaciji sa suvim vazduhom u stanu dovode do pucanja kože na jastučićima te ih je potrebno pre šetnje namazati posebnom kremom za šape.

 

 Viroze
U ovo doba godine česte su viroze, kako kod pasa, tako i kod mačaka. Jedna od najčešćih, koja se prenosi međusobnim kontaktom među psima, je laringotraheitis. Javlja se kašalj, otežano gutanje, povećanje limfnih čvorova donje čeljusti, a kod nekih i povraćanje. Bolest sama po sebi nije opasna. Treba izbegavati kontakt sa drugim psima zbog mogućnosti širenja zaraze. Kod mačaka česte su respiratorne viroze.

Bolesne životinje kijaju, kašlju, imaju iscedak iz očiju i nosa te povišenu temperaturu. Lošije jedu ili potpuno odbijaju hranu. Posebno su osetljivi mačići, koji zbog nelečene infekcije mogu dobiti ozbiljnu upalu očiju, zbog koje mogu izgubiti vid. Ako se zaraze gravidne mačke, moguć je pobačaj. Kod ovih viroza bitno je lečenje životinja antibioticima kako bi se sprečile sekundarne bakterijske infekcije.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *