Kućni frizeraj za pse

Kad postanete vlasnik psa, preuzeli ste i odgovornost za njegovo uređivanje i održavanje čiste i zdrave dlake. Koliko je za to potrebno truda i rada, zavisi naravno od rase koju imate i aktivnosti Vašeg psa. Izložbeni pas će zahtevati puno veću brigu od porodičnog ljubimca, ali svim psima je neophodna osnovna nega dlake.

Češljanje i šišanje psa ne samo da održava njegovu higijenu, već Vam pruža i mogućnost produbljivanja međusobnog odnosa. Uz malo truda i nakon nekoliko pokušaja moći ćete urediti psa i sopstvenim rukama i to estetski i praktično bez odvođenja psa frizeru.

cetkanje

Pribor

Ne možete adekvatno urediti psa ukoliko nemate potreban pribor. Evo nekoliko instrumenata koje smatramo neophodnim i koji će vam značajno olakšati posao.

Četke i češljevi

Tip i vrsta četke i češlja zavisi od rase psa. Za održavanje dugodlakog psa biće potreban i gusti i retki češalj. Četka sa gustim metalnim “bodljama” je korisna za četkanje kraće dlake na leđima i nogama.Četka koja najviše nalikuje ljudskim četkama je takođe zgodna za raščešljavanje jer ne lomi dlaku.
Četka
Za njegu kratkodlakog psa biće dovoljna klasična pseća četka i pseća rukavica.
Rukavica

Tehnika

Sad kad ste već upoznati s proizvodima, vreme je da naučite kako da ih koristite. Četkanje i češljanje mora biti obavljeno pre kupanja jer ako imate dugodlaku rasu ili rasu sa spoljnom dlakom i potdlakom, sva slobodna i otpala dlaka će se zapetljati kad se pokvasi pa se čvorići više neće moći skinuti. Neki stručnjaci savetuju da pre pranja pročetkate i produvate dlaku sa fenom kako bi se rešili prašine koja se pretvara u blato kad se pokvasi. Ova tehnika može vam spasiti sate četkanja posle pranja.

Redovno četkanje kratkodlakih rasa je vrlo bitno jer oni konstanto, tokom cele godine, gube dlaku.Grublja rukavica za pranje uglavnom je dovoljna da odstrani svu suvišnu dlaku i spreči njeno padanje po nameštaju i odeći. Suprotno opštem mišljenu ovaj tip dlake je najteži za odstranjivanje jer se uvlači u vlakna odeće pa morate četkati psa jednom do dvaput nedeljno. Gumeno ili plastično ‘češalo’ izvrsno je za skidanje dlake, a takođe stimulira kožu. Krenite od grebena (mjesto gde se spajaju vrat i leđa) laganim kružnim pokretima duž vrata, pa po bokovima i stomaku. Za vrat i glavu koristite rukavicu, a za telo grublju, kraću četku. Ovo sve navedeno baš i ne vredi za pudle jer zahtevaju skuplju opremu i puno više uloženog truda, zato, ako se mislite baviti sređivanjem pudli moraćete odvojiti malo veću svotu novca.
U zavisnosti od klime u kojoj živite, rase i pola Vašeg psa, dugodlake rase i druge rase sa spoljnom dlakom i potdlakom mogu gubiti dlaku čak nekoliko puta godišnje. Obično se to primeti kad se dlaka počne ćebati na krajevima. E tu će vam fen dobro doći jer ćete običnim produvavanjem uštedeti mnogo vremena koje biste potrošili na četkanje. O da, da ne zaboravimo, ako su vam dragi vaši tepisi i ostali nameštaj koji hvata dlaku više je nego preporučljivo da ovaj posao odradite napolju.
Tajna sređivanja dugodlakih rasa i rasa sa dvoslojnom dlakom je u metodičnom četkanju. Krenite od zadnjeg dela i u glavi podielite psa na delove. Prvo započnite sa četkom sa metalnim bodljama i počešljajte svaki deo. Ukoliko nanesete malo ‘psećeg’ regeneratora na dlaku puno ćete je lakše češljati. Ako se pas ‘ućebao’ i dlaka mu se na nekim delovima zapetljala, nanesite na te delove regenerator pa ga isčešljajte sa gustim češljem. Najzapetljanije delove možda ćete morati odrezati, ali ako psa češljate nekoliko puta nedeljno, dlaka se neće petljati. Uvek nađite vremena za češljane psa i ne zaboraviteposlastice (naravno za psa)!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *