Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kreativni centar: Miloje Mika Jovičić – Naučite jezik svog psa

U izdanju Kreativog centra objavljen je koristan priručnik za vaspitavanje pasa namenjen celoj porodici – Naučite jezik svog psa. Ova knjiga će pomoći vlasnicima pasa u tome da svakodnevna šetnja postane zadovoljstvo i za njih i za njihovog psa.

U izdanju Kreativog centra objavljen je koristan priručnik za vaspitavanje pasa namenjen celoj porodici – Naučite jezik svog psa, autora Miloja Mike Jovičića. Ova knjiga će pomoći vlasnicima pasa u tome da svakodnevna šetnja postane zadovoljstvo i za njih i za njihovog psa.

Čitalac će naučiti kako da ga pas sledi zato što to želi, a ne zato što mora ili što je uslovljen nagradom. Nakon čitanja ove knjige vlasnici će postati dobre vođe koje umeju da usmere ponašanje svojih ljubimaca ka dobrom vaspitanju. Ova knjiga će i deci i odraslima otkriti mnoge činjenice o ponašanju pasa i omogućiće im da budu sigurni u sebe pri svakom susretu sa psima.

Pored svega navedenog, čitaoci će saznati i ovo:

• kakve signale šalje vaš pas, a kakve onaj s kojim se srećete;
• može li položaj tela psa otkriti njegove namere;
• da li je dominantno ponašanje uvek predznak sukoba;
• da li je svako mahanje repom miroljubiv signal;
• kakva je uloga vlasnika pri susretu pasa;
• na koji način možete uticati na ponašanje psa;
• u kom trenutku treba reagovati na nepoželjno ponašanje psa;
• o čemu deca treba da vode računa pri susretu sa psom;
• kako treba prilaziti nepoznatom psu.

„Nema ničeg lepšeg nego spasti psa i pružiti mu utočište, makar privremeno. Povređenom psu, bolesnom ili izbačenom na ulicu plemenito je pomoći bez obzira na to kako izgleda, pa čak i ako je toliko blatnjav da i ne vidite tačno kakav je. U mnogim slučajevima takav pas ostaje sa spasiocem i između njih se stvara neraskidiv odnos. S druge strane, ako prvo počnete da razmišljate o svom budućem ljubimcu, sve će izgledati drugačije. Javiće se večita pitanja: kakav pas bi bio dobar za mene, kakav je najbolji za porodicu, koji je dobar s decom, a koji je za starije ljude?

Kog god psa da izaberemo, ubrzo će za nas postati najlepši ili bar najšarmantniji na svetu. Za potencijalnog vlasnika najčešće je presudan izgled i lako može da vam se dopadne zbog boje dlake ili oblika njuške. Ali, i pored toga što se gotovo svi zalepimo za onog koji nam je najslađi, psa bi trebalo birati po naravi koja nam odgovara, čak i ako je na prvi pogled neugledan. Da biste živeli u harmoniji, bitno je da izabrani pas jeste za vas, ali isto tako i da ste vi za tog psa“, ističe autor Miloje Mika Jovičić na početku ovog veoma korisnog priručnika.

Evo zašto treba da kupite knjigu

Mnogo ljudi ima kućnog ljubimca i uživa u njegovom društvu, što nije čudno ako se uzme u obzir to da zajednički život sa psom, mačkom ili nekom drugom životinjom može biti velika životna radost.

Kućni ljubimci pružaju vlasnicima bezuslovnu ljubav, a prema mnogim istraživanjima, pomažu i deci i odraslima da se oslobode stresa, pozitivno utiču na podizanje imunog sistema, odličan su podstrek za povećanje fizičke aktivnosti, a često nam mogu pomoći i da steknemo nove prijatelje.

Kroz igru s kućnim ljubimcima kod dece se razvijaju mašta i radoznalost, a vodeći računa o svom ljubimcu, deca uče da budu odgovorna i saosećajna prema drugim živim bićima.

Kućni ljubimac zahteva vreme, novac, strpljenje i dugoročnu posvećenost, zbog čega je važno da se svi članovi porodice uključe u brigu oko njega i saznaju što više korisnih saveta i informacija o životinji koju su odabrali, kako bi i njima i kućnom ljubimcu život bio ispunjeniji.

O autoru:

Miloje Mika Jovičić stručnjak je za vaspitavanje pasa i rešavanje problema u njihovom ponašanju. Iako je završio poljski jezik i književnost i radi u izdavačkoj kući LOM, već više od deset godina izučava ponašanje domaćih pasa i vukova. Kao rezultat takvog proučavanja nastala je njegova
metodologija zasnovana na razumevanju pseće psihologije i njihovih prirodnih reacija na različite situacije.


Autor je sajta www.kinici.net, na kojem sve one koji su zainteresovani
upoznaje sa odlikama familije pasa, njihovom ulogom u eko-sistemu i
načinom na koji komuniciraju.

Na sajtu, ali i na edukativnom radionicama namenjenim vlasnicima pasa, posebnu pažnju posvećuje pravilnom vaspitavanju domaćih pasa. „Cilj ne treba da bude naučiti psa komandama lezi, šeni, pravi se mrtav … već postići da bude stabilan i da se ponaša u skladu sa svojim potrebama, a sve to u cilju skladnijeg života s vlasnikom. Korišćenjem različite literature, a pre svega posmatranjem ponašanja pasa i radom s njima, došao sam do sopstvenih rešenja za brojne probleme u njihovom ponašanju. U osnovi tog metoda jesu razumevanje ovih divnih životinja i jednostavno i prirodno ophođenje s njima“, ističe autor knjige Naučite jezik svog psa Miloje Mika Jovičić.

ODLOMAK IZ KNJIGE

Korigovanje nepoželjnog ponašanja

Šta se događa kada se vlasnik psa vrati kući i vidi pocepanu svesku ili zemlju izbačenu iz saksije? Da li će pas dobiti grdnju ili batine? Možda će vlasnik odlučiti da kazni psa tako što će mu uskratiti šetnju ili omiljenu igračku. Ili tako što će ga ignorisati do kraja dana.

U osnovi takve kazne je uskraćivanje nečega što predstavlja bližu ili dalju budućnost. Pas je biće koje ne može da sagleda zbog čega tog dana nema šetnje, igračke ili bilo čega što čini svakodnevicu. A povrh toga, šetnja je potpuno neophodna za psa. Zato će takva vrsta kazne samo produbiti problem u ponašanju. Korekcija ponašanja je usmeravanje i ispravljanje grešaka.

Njom se psu pokazuje šta je prihvatljivo, a šta neprihvatljivo ponašanje.

Da bi korekcija bila delotvorna, trebalo bi da usledi čim pas uradi nešto što ne sme.

Korekcija ponašanja se izvodi rečju (zvukom), pokretom ili dodirom tako da poruka koju šaljete bude konkretna i potpuno razumljiva psu.

To znači da čim vidite psa kako cepa svesku – korigujte njegovo ponašanje! Ukoliko ga samo zateknete kako spava pored iscepane sveske, nemojte reagovati, već sačekajte drugu priliku.

Ili, ako pas uzbuđeno skače po stanu, nemojte ga istog trenutka izvesti, jer će povezati da takvim ponašanjem dobija ono što želi – u ovom slučaju šetnju. Sačekajte da se smiri, pa ga polako pozovite da izađete u šetnju.

Ako pas u 12 sati, dok niste kod kuće, iskopa zemlju iz saksije, ne vredi mu u 12.30 uskratiti šetnju. Pas neće shvatiti da ne izlazi zbog saksije. Ukoliko povrh svega počnete da mu objašnjavate da blatu nije mesto na podu, tek mu onda ništa neće biti jasno, jer psi ne razumeju naše složene jezičke konstrukcije.

Ilustracije: Aleksa Jovanović