Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kralj pasa: Avganistanski hrt

DOG - Afghan Hound and puppy, Image: 174596429, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Ardea

“Kralj pasa”, dostojanstven i rezervisan … ponosno uzdignute glave, pogleda uperenog u daljinu kao da se seća prošlih vremena. Na ovaj način američko Kinološko društvo opisuje avganistanskog hrta.

Istorijat

Veruje se da je je ovo jedna od najstarijih rasa poznata čoveku. Smatra se da avganistanski hrt vodi poreklo od psa koji je zaslužan za nastanak još jedne rase psa, poreklom iz Rusije.

Narod Avganistana odbijali su da prodaju svoje pse došljacima, i to je razlog zašto se ova rasa nije pojavila u ostatku sveta pre 20 veka. Iako ova rasa postoji već 9000 godina sve do 1930. godine nije bila poznata. Od tada su samo dva predstavnika ove rase ponela titulu najboljeg na zvaničnim izložbama Vestminsterskog Kinološkog društva. Avganistanski hrt je prvi pas u istoriji koji je kloniran.

DOG - Afghan Hound and puppy, Image: 174596429, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Ardea

Izgled

Ovo je veliki pas, prosečne visine 60 do 75 centimetara u ramenima i težine koja se kreće između 20 i 27 kilograma. Što se tiče boje, zvanično je prihvaćena svaka jednobojna varijanta, sve dok nema pega ili šara. Dlaka je jako zahtevna za održavanje, jer što se više češlja, više se i mrsi. Dobar izgled zahteva upotrebu posebnih češljeva. Ovaj pas ima dugu dlaku koja ima svilenkastu teksturu. Preporučuje se da se dlaka nikada ne skraćuje trimerom, kako bi mogla pravilno da izraste i izgleda prelepo.

U svom prirodnom okruženju, ovaj pas je korišćen od strane avganistanskih plemena za lov na vukove, lisice, i gazele. Zahvaljujući dugoj dlaci nije mu smetala hladnoća tokom dugog boravka po hladnim planinskim padinama.

Karakter

Avganistanski hrt je vema svojeglav, i bez odgovarajuće obuke u stanju je da u potpunosti ignoriše komande vlasnika. Tokom obuke potrebno je biti nežan ali čvrst, dajući psu do znanja šta se očekuje od njega. Ako pas nije naučen da sluša na vreme, postoji mogućnost da postane destruktivan i izuzetno neposlušan.

Ovaj pas se mora socijalizovati u ranom uzrastu, u suprotnom može postati stidljiv i nesiguran sa strancima. Takođe, traži puno vežbe. Potrebno mu je veliko dvorište da bi mogao da se istrčava, ali i duge svakodnevne šetnje. Avganistanski hrt voli da se kreće, a ima i puno energije koje treba potrošiti.

Zdravlje

Prema istraživanju Britanskog Kinološkog društva iz 2004. godine, najčešći uzrok smrti ove vrste psa su rak, starost, srčani udar i urološke bolesti. Psi koji umiru od starosti obično žive 12 do 14 godina. Neki češći zdravstveni problemi su rak, displazija kuka, ali i osetljivost na anesteziju. Budući ovi psi imaju veoma nizak nivo masti u telu, za njih anestezija može biti kobna.
Iako je generalno rezervisan i težak za održavanje, pas ove rase je divan kućni ljubimac. Njegova veličanstvena pojava je dovoljna da zadivi svakoga.