Da li je kovrdžavi retriver pas za vas?

Izuzetno pametni sa prepoznatljivom dlakom Kovrdžavi retriver je uporan na terenu, mira i nežan kod kuće – dok god dobija dovoljno aktivnosti.

Kovrdžavi retriver je veliki pas sa još većim srcem. Dovoljan je jedan pogled na ovog psa kod je u akciji i shvatićete da je on idealan lovački pas, ispunjen nagonom i odlučnošću koja krasi sve retrivere. Za njegovo neobično krzno – gusta masa malih, uskih i oštrih crnih ili tamno crveno-smeđih lokni – često se pogrešno veruje da je teško brinuti o njemu, ali to je zapravo prilično jednostavno i zahveta samo umereno četkanje.

Pored svojih lovačkih sposobnosti, ovaj aktivan, inteligentan pas je divan pratilac i prijatelj za aktivne porodice. Njemu je potrebna svakodnevna vežba i mentalna stimulacija u vidu obuke ili igre kako  ne bi postao dosadan i destruktivan.

 

curly-coated-retriever_04_lg

 

Kao i svi retriveri, Kovrdžavi retriver vole da nešto žvaću, grickaju, laju i da raznose predmete. Budite spremni na ove njegove osobine i radite sa njim kako bih to ispravio. Najefikasnije način je da mu donesete igračku koju mu je dozvoljeno da žvaće, da ga hvalite kada ga vidite da se igra sa njom i da mu striktno zabranjujete koje predmete ne sme da dira. Budite dosledni. Ukoliko vidite da se igra sa vašom obućom, nemojte mu dati staru kako bi nastavio da se igra. On ne zna razliku između stare obuće i Prade.

Kovrdžavi retriver je veliki prijatelj za stariju decu koja mogu da se izbore sa njegovom veličinom i nivoom energije. Za mlađu decu se može ispostaviti da je prevelik i lako se može dogoditi da ih u toku igre obori. Važno je da ustanovite neka osnovna pravila za psa i dete. Za bezbednost obe strane, nikada ne ostavljajte malu decu bez nadzora sa bilo kojim psom.

Za aktivne osobe ili porodicu koja želi retrivera koji se ističe u gomili, Kovrdžavi retriver je odličan izbor jer on uživa u lovu, ribolovu, kapovanju i zatim tihom večernjem opuštanju sa svojim vlasnikom.

Bitne informacije
Visina: 58 do 69 centimetara
Težina: 22 do 41 kilograma
Životni vek: 9 do 12 godina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *