Kosti u ishrani pasa: dobre i loše strane

Mnogi vlasnici pasa su navikli da svoje ljubimce hrane kostima neznajući pri tome da ishrana kostima pored pozitivnih strana može da ima i loše posledice po zdravlje psa.

Kosti domaćih životinja koje se koriste u ishrani pasa predstavljaju dobar izvor kalcijuma i fosfora koji ulaze u sastav organizma, piše portal Veterina info.

Naime, kacijum i fosfor koji se nalaze u kostima su iskoristivi više nego iz bilo kog drugog izvora, a odnos kalcijuma i fosfora i njihov udeo u ishrani je veoma važan faktor naročito kod pasa koji su u porastu.

Pored toga što su dobar izvor minerala koji učestvuju u izgradnji skeletal i zuba, kosti regulišu tvrdoću stolice tako da psi koji su hranjeni od malena kostima retko imaju probleme sa analnim vrećicama s obzirom da čvrsta stolica pomaže pražnjenju analnih vrećica.

Štenci u uzrastu od 4 meseca menjaju zube i u tom periodu im se mogu dati cevaste goveđe kosti da “glabaju” jer time pomažu ispadanje mlečnih zuba dok stariji psi sa stalnim zubima mogu oštetiti sekutiće prilikom “glabanja” kostiju.

Problemi u ishrani s kostima počinju onda kada su one osnovni deo obroka, kada se u obroku nalaze često i u velikoj količini i kada se daju kosti koje mogu oštetiti digestivni trakt zbog svoje strukture . Tvrda i bela do beložuta stolica govori nam da je pas pojeo više nego što treba kostiju.

Nakon dospeća u donje partije digestivnog trakta oštre ivice kostiju se uklješte na sluzokožu debelog creva i uzrokuju opstipaciju (tvrdu stolicu, zatvor).Pored opstipacije neke kosti mogu dovesti i do oštećenja i rupture creva, naročito cevaste kosti peradi koje nakon lomljenja imaju oštre krajeve koji se mogu zabosti u sluzokožu prilikom prolaska kroz digestivni trakt. Riblje kosti su takođe opasne za ishranu pasa i mačaka i nikako se ne smeju davati.

Kao dobra zamena za kosti danas se na tržištu mogu kupiti presovane kosti , koštano brašno, dikalcijum fosfat i dr. koji u potpunosti zadovoljavaju potrebe u kalcijumu i fosforu.

Ukoliko vlasnici ne mogu da priušte kupovinu ovih hraniva i ne mogu samleti kosti u pastozno stanje, onda se preporučuje davanje goveđih cevastih kostiju, kostiju kičme, zglobova, karlice (kosti koje pas neće moći da zdrobi i proguta)ili mlevene ljuske jajeta. Pored toga potrebno je davati vitamin D koji je značajan za regulaciju odnosa kalcijuma i fosfora. U veterinarskoj praksi, veterinar se često sreću sa problemima nastalim zbog ishrane kostima tako da ni jedan veterinar neće preporučiti ishranu kostima. Ishrana pasa kostima ne znači da će pas sigurno dobiti zatvor zbog čega je vlasnike životinja teško ubediti da pse ne hrane kostima.

One Comment

  • Dedicated servers

    Velika kost koju moze grickati koristice zdravlju zuba vase macke, ali malene ili razlomljene kosti mogle bi izazvati gusenje, a kuvanjem kosti mesa,zivine i ribe postaju lomljive, pa uvek odstranite takve potencijalno opasne kosti iz pripremljene hrane.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *