Korona virus kod pasa: simptomi, lečenje…

Infekcija korona-virusom kod pasa spada u novootkrivene bolesti , po prvi put se opisuje pre tridesetak godina.

Uzročnik bolesti je Canine coronavirus. Na ovaj virus osetljivi su psi svih starosnih kategorija , mada najčešće oboljevaju štenci.

Bolest se manifestuje povraćanjem, smanjenim apetitom, prolivom i dehidratacijom organizma. Smrtnost je dosta retka. Najčešće se javlja u hladnijem periodu godine, jer je uzročnik otporan na nižu temperaturu. Inficirani psi izlučuju virus desetak dana, ali ponekad ovo izlučivanje može da potraje i više meseci.

 

Bolest je vrlo zarazna i prenosi se direktnim kontaktom sa životinje na životinju per os (preko usta), u toku izvođenja u šetnju, u odgajivačnicama i dvorištima gde se drži veći broj pasa, zatim na mestima gde više jedinki koriste iste posude za vodu i hranu… Takođe virus se vrlo lako prenosi lizanjem, kao i izmetom.

Kod infekcija korona virusom javljaju se različiti gastrointestinalni poremećaji. Bolest započinje povraćanjem, javlja se neprijatan zadah, jedinke su neraspoložene bez apetita. Bolest prolazi bez povišene temperature, izmet je redak ili čak vodenast žuto do narandžasto braon boje, može da bude sluzav i sa primesama krvi.

 

Odrasle jedinke, ili jedinke sa jakim imunitetom kroz bolest prolaze bez ikakvih simptoma, dok se štenad do tri meseca i starije jedinke sa slabim imunitetom teže razboljevaju, a nekad može da dođe i do uginuća.

Ukoliko se infekcija javlja zajedno sa parvovorusom dolazi do puno ozbiljnijeg stanja, i može se reći ukoliko se ova dva virusa kombinovano mogu da naprave ogromnu štetu na crevnoj sluzokoži psa. Nažalost kod ovakve dvostruke infekcije izlečenje je teže i komplikovanije – često se i fatalno završava. Mlade jedinke potpuno dehidriraju.

Tačna dijagnoza se postavlja uz pomoć brzog testa. Vrlo je bitno dijagnostikovati bolest zbog uspostavljanja pravilne terapija.

Postoji vakcina protiv koronavirusa

Protiv ove virusne bolesti postoje vakcine, ali one ne spadaju u obavezan program vakcinacije, zato treba skrenuti pažnju na mogućnost infekcije korona virusom i na mogućnost vakcinacije vlasnicima štenadi i mladih pasa koji su slabije razvijeni, zatim kod legala gde ima puno štenadi koja su sitnija, .

 

3 Comments

    • Sinisa

      Imam zenku i muzijaka rotvajler stari 4 ipo meseca. Bas im je bilo lose cele sedmice, povracali, proliv, nisu jeli, samo lezali bez energije. Bas sam se bio zabrinuo. Veterinar im je dao terapiju pa su danas mnogo bolje, jos par dana i bice dobro. Probiotik im je mnogo pomogao prvi dan. Svako jutro po jedan probiotik 7 dana, onda 2 sata pre jela drontal na 10kg tezine sto znaci njemu 2 ipo jer ima 22kg a njoj 2 jer ima 19kg kupuje se iz veterinarske apoteke i samo se daje 3 dana. Klometol se daje po jedna pola sata pre obroka ujutru i pola sata pre obroka uvece 7 dana. Bactrim se daje sat nakon obroka takodje ujutru i uvece. Zenka je dobro podnela tablete a muzijak je prvi dan penio na usta od klometola. Samo mogu da jedu kuvano pilece belo i pirinac, dajem im manje porcije nego uobicajno jer bi im bilo muka ako se najedu, ponekad hoce da jede zenka ponekad muzijak, sve zavisi kojem je muka u trenutku. Uvek vodite racuna da im je puna cinija za vodu da ne dehidriraju. Srecno i brz oporavak svim kucicima sto boluju.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *