Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Korisna pravila za sigurnu dečju igru sa psom

Pas je čovekov najbolji prijatelj – ovu rečenicu često čujemo i izgovaramo, a od trenutka kada dođe u naš dom vrlo brzo postaje član cele porodice.

Odrasli već znaju kako da se ponašaju u blizini psa, ali tome bi trebalo naučiti i naše najmlađe. Pet jednostavnih pravila pomoći će deci da se na siguran način upoznaju s psom kojeg sretnu u parku ili se bezbrižno igraju s onim kojeg su već upoznali.

Pitajte za dopuštenje pte maženja

Naučite svoje dete da uvek stoji malo odmaknuto i unapred pita za maženje psa. Ne vole svi psi maženje i neće svi reagovati na isti način. Jednom kada vam se pas približi, nežno ga pomilujte ispod brade.

Pokažite psu da ste prijateljski nastrojeni

Iznenadni pokreti rukom mogu preplašiti psa jer mu predstavljaju pretnju. Pas tako može u sekundi postati agresivan.

Za početak treba blago skrenuti pogled, jer direktan kontakt očima za njih može predstavljati pretnju, te se tihim i blagim glasom obratiti psu. Naučite decu da ispruže dlan udaljen nekoliko santimetara od psa. Na taj način pas će moći polako da se približi i pronjuška vas i dete.

Pas nije igračka 

Jednom kada vam se pas približi, nežno ga pomilujte ispod brade. Psi tako mogu da vide gde su vam ruke, te se tako oseća puno sigurnijim. Pas nije igračka i ne dopustite svom detetu da ga povlači za uši ili rep.

Mislite kao pas

Dok jede ili spava nemojte ga uznemiravati, jer pas u tim trenucima treba apsolutni mir. Tek kada završi s jelom ili spavanjem, onda se možete igrati s njim.

Igrajte se s dve loptice

U onom trenutku kada vam pas donese jednu lopticu, neka deca odmah pokažu drugu. Pas će tako automatski ispustiti lopticu iz usta kako bi uhvatio drugu. Tada vaše dete može sigurno pokupiti lopticu.