Koje sve metode kontracepcije za kuje postoje

Veoma često vlasnici kuja zatraže da se izvrši ograničavanje plodnosti. Najčešće je uzrok takvom zahtevu da se izbegne gravidnost određene kuje radi smanjenja broja pasa u odgajivačnici, poštede kuje i oporavka od prethodnog legla ili neke bolesti, a nisu retki zahtevi da se kontracepcija uradi i zbog slabih mogućnosti za držanje i ishranu većeg broja pasa.

U praksi postoji još čitav niz razloga za ograničavanje reproduktivnog kapaciteta i obično se pri tom misli na kuje, ali treba reći da se restriktivni zahtevi u tom pogledu mogu obaviti i na mužjacima.

Plodnost kuja se može ograničiti kontracepcijom i to sprečavanjem ili obustavom estrusa, sprečavanjem implantactje i prekidom graviditeta.

Metode

Kontracepcija se može obaviti na više načina, hiruški, fizički, hemijski i na druge načine.

Zavisno od metode kontracepcija odnosno rezultat može ili ne mora biti reverzibilan. O rezultatu odlučuje vlasnik kuje već prema nameri da se kuja u kasnijem periodu koristi za reprodukciju. Pre donošenja odluke i izbora metode vlasnik kuje i terapeut moraju ozbiljno razmotriti kasnije namere u odgoju pasa

Odmah moramo reći da se kod nekih metoda (hemijskih), mogu pojaviti komplikacije, a postoje slučajevi u kojima je došlo do graviditeta u prkos izvedene kontracepcije. Ta metoda otežava kasnije uspostavljanje normalne plodnosti ako to vlasnik kuje zatraži.

Vlasnik kuje mora biti upoznat sa ishodom kontracepcije dužine trajanja i cenom koštanja primenjene metode.

kontacepcija pas

Hiruška metoda nedvosmisleno i nepovratno dovodi do trajne kontracepcije kuja. No, i ova metoda ima svoje kombinacije u zavisnosti da li se radi zahvat na jajnicima, materici ili međusobnom kombinacijom zahvata

Uklanjanje jajnika podrazumeva prekid hormonalne funkcije i sprečavanje estrusa, dok ekstirpacija materice uz kontracepciju isključuje rizik oboljenja materice.

Podvezivanje jajnika podrazumeva i omogućuje produkciju hormona, a ako se primenjuje sa histerektojijom, radi preveniranja oboljenja materice, može biti metoda izbora.

Uklanjanje jajnika i materice je najdelotvomija metoda, a najbolje vreme za izvođenje je tri do četiri meseca posle prvog ili drugog estrusa. Metodu ne treba primenjivati u estrusu.

Posledice ove metode su povećanje teiesne težine, (oprez kod radnih pasa), a druge komplikacije u vidu krvarenja, tumora ili priraslica su veoma retke.

Piometre ili povratni estrus se mogu pojaviti samo u slučaju zaostatka materice i jajnika. Retki su slučajevi kožnih obolenja zbog izvedenog zahvata.

Kontracepcija hemijskim sredstvima se provodi tako da se sprečava ili suzbija estrus, ili se sprečava implantacija. Upotreba hemijskih sredstava (različitih hormona) nosi sobom veliki rizik kasnijih komplikacija koje se manifestuju kao poremećaj polnog ciklusa ili kao zapaljenje materice i piometra.

Pravilnim izborom medikamenata rizik od kasnijih komplikacija se može smanjiti, ali se nikad u potpunosti ne može izbeći.

Poremećaj polnog ciklusa posle primene hormonske kontracepcije kuja su najčešći. Tada je teško predvideti i planirati kada će se pojaviti novi ciklus i da li će kuja posle parenja ostati gravidna.

Poremećaji

Mnogi odgajivači su svedoci poremećaja polnog ciklusa kod svojih kuja, posle primene hormonskih preparata. Kod nekih tako tretiranih kuja ciklus se pojavljuje neuobičajenim tokom, intenzitetom i vremenom trajanja uz nespecifičnu vaginalnu sliku prilikom pregleda mikroskopskih preparata. U svakom slučaju ovaj metod mora biti dobro osmišljen, a primenjuje se sa velikim rizikom.

Kao alternativa hiruškog i hemijskog načina kontracepcije kuja, ispitane su i intravaginaine naprave koje sprečavaju uvođenje penisa, prodor sperme ili deluju spermicidno te na taj način onemogućuju graviditet. Ispitivanja su pokazala da mehaničke prepreke nisu dale sto procentni uspeh, jedan broj kuja je ipak pokazivao graviditet, ali su naprave koje deluju spermicidno imale potpun uspeh.

Primena nehormonskih preparata u kontracepciji kuja zahteva pravovremeno davanje preparata, a njihova primena je češća u slučajevima kada treba prekinuti graviditet. Efekti ovise o dozi i vremenu davanja. Uticaj na kasniju reprodukciju ne postoji, ali samo unošenje preparata rezultira obilnim slinjenjem, povraćanjem i prolivom kroz nekoliko dana.

Najveći problemi za vlasnike kuja nastaju posle neželjenog parenja kada treba preduzeti mere za sprečavanje ili prekid graviditeta. Zbog propratnih pojava i efekata mere treba preduzeti samo u slučajevima kada se sa sigurnošću zna da je došlo do parenja. U takvim slučajevima u određenim vremenskim intervalima se upotrebljavaju hemijske supstance (oprez) ili se prekid graviditeta obavlja hiruški.

Na kraju bi trebalo da se opredelimo kako uraditi kontracepciju kod kuja. Kontracepcija kuji ni u kom slučaju ne pričinjava zadovoljstvo, a polni ciklus se bitno može poremetiti.

Svojim zahvatom čovek će još jednom poremetiti život i reprodukciju pasa kao što je to već mnogo puta uradio.

Kuja u teranju traži više pažnje od svog vlasnica i jedino on je može zaštititi od neželjenih posledica za oboje.Prirodni nagoni su najjači, ali se radi o dve vrste kada jedna drugoj treba pomoći i zaštititi je, čuvajući joj zdravlje.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *