Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Pitali smo: kome pripada pas posle razvoda braka?

Razvod braka je po pravilu stresan, bez obzira na to da li supružnici imaju decu ili ne, da li se razvode sporazumno ili jedan od njih podnosi tužbu. Svaki kraj bračnog života po pravilu izaziva puno stresa, a (bivši) partneri često ne biraju sredstva da dođu do svojih ciljeva.

Osim njih pate i osobe koje su oko njih, a najčešće je reč o deci koja zbog razvoda preživljavaju traume. Međutim sem dece i kućni ljubimci, a naročito psi doživljavaju traumu, koja se kod njih ispoljava kroz poremećaje ponašanja.

Kome pripada pas posle razvoda i kako je to rešeno u sudskoj praksi, pitali smo novosadskog advokata Daneta Žigića

U našoj zemlju pitanje oko pasa nije posebno regulisano odredbama važećeg Porodičnog zakona, već se kućni ljubimac tretiraju kao pokretna stvar, dok na zapadu u pojedinim zemljama u slučaju razvoda, životinje se smatraju ličnom svojinom – kaže za naš portal advokat Žigić.

Prema njegovim rečima, ako je ljubimac stečen poklonom isključivo jednom supružniku tada bi naravno njemu i pripao, a ukoliko bi poklon bio zajednički, ljubimac bi ušao sa svojom vrednošću u podelu. Isto stvar bi se dogodila i ako bi pas bio kupljen tokom braka. Ako bi kojim slučajem jedan od supružnika imao dokaz da je od svojih para kupio psa, onda bi taj pas pripao njemu.

Žigić navodi da se muž i žena vrlo često i žestoko svađaju oko psa prilikom razvoda, ali to retko čine prilikom brakorazvodne parnice. Međutim, svađe postoje oko toga, koga pas zapravo više voli.

razvod pas

– Najgore od svega je što oba partnera smatraju da baš njega pas više voli i da je on “gospodar/ gospodarica”. Svađe su u tom slučaju velike. Ipak, smatram da nije poželjno “seljakati” psa, jer to ljubimca zbunjuje i on postaje deprimiran – objašnjava dane Žigić.

Kako kaže, najčešće se dešava da sudija traži da pas pripadne osobi sa većim prostorom i sa više slobodnog vremena. Menjanje mesta gde će pas boraviti se izbegava u potpunosti. Obično pas ide ženi, kao i deca.

– Ako bi se to merilo u procentima sigurno, sud obično dodeljuje psa u 80 odsto slučajeva ženama, a u 20 odsto slučajeva muškarcima. Međutim, tu treba razlikovati situaciju i prilike između držanja malih i takozvanih agresivnih pasa. Ako je reč o velikim agresivnim psima koji su navikli da žive u dvorištima kuća ili velikim odgajivačnicama, onda se oni po pravilu dodeljuju muškarcima – ističe Žigić.

Dodaje da se “klasičan” ljubimac obično poverava ženi na osnovu preporuke veterinara (sudskog veštaka), jer po njihobom stručnom mišljenju psi ne bi trebalo da se sele iz mesta na mesto…

Inače, kako navodi posebnu svojinu čine pokloni, nasledstva stečena tokom braka i sve ono što je supružnik posedovao pre ulaska u brak, i sud ne može da je deli. Supružnici se mogu raspravljati oko toga da li je pas bio poklon ili su ga zajedno kupili, što bi ga činilo zajedničkom svojinom koja bi bila dodeljena jednom od njih dvoje.

Ranije je britansko društvo za zaštitu životinja PDSA smatra da posle razvoda vlasnika, kod pasa često dolazi do pojave poremećaja u ponašanju, a najčešće je reč o samopovređivanju i poremećaja u obavljanju nužde.

Zato iz ovog udruženja apeluju na sve vlasnike koji su pred razvodom ili su se razveli da ne zanemare ni svoje ljubimce i svima olakšaju da ovaj period prođe što bezbolnije po sve učesnike.