Koliko vode dnevno pas treba da pije?

Vlasnici pasa često ostavljaju vodu u činiji misleći da će ljubimac popiti onoliko koliko mu je potrebno. Međutim, praćenjem unosa vode možete poboljšati njegovo zdravlje, sprečiti bolesti i obezbediti dovoljno hidratacije. Koliko je vode zapravo potrebno psu?

Doziranje vode zavisi od nekoliko faktora – od veličine i starosti psa, hrane, aktivnosti, lekova, pa čak i vremenskih uslova, piše  portal Životinje.rs.

Zdrav pas u proseku dnevno treba da popije oko 60 ml vode po kilogramu telesne težine.

Unošenje tečnosti podjednako je važno kao i zdrava ishrana. Vrsta hrane koju pas unosi utiče na njegove dnevne potrebe za vodom. Psi koji jedu samo suvu hranun moraće da unose malo više vode od osnih koji jedu konzerviranu. Takođe, Izbegavajte da psu dajete hranu koja povećava žeđ, kao što je hrana sa povećanim količinama natrijuma.

Pas pije vodu

Foto: Profimedia

Štene treba da unosi pola čaše vode na svaka dva sata i treba ga stalno pratiti.

Ukoliko volite da se rekreirate zajedno sa svojim psom, obavezno ponesite i vodu. Dajte psu nekoliko kockica leda da se osveži, a zatim malo vode, kako bi se sprečilo nadimanje.

Normalno, leti psi imaju veće potrebe za unopenjem vode. Ukoliko vaš pas unosi lekove, posavetujte se sa veterinarom da li je potrebno manjiti ili povećati unos vode tokom terapije.

Imajte na umu da ako vaš pas ne unosi dovoljno tečnosti, ili unosi previše, to može biti znak nekog oboljenja. U tom slučaju, potražite pomoć veterinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *