Koliko su psi zaista pametni?

Različite rase pasa su razvile različita fizička svojstva i prirodne instinkte. Pomislite samo na odmah uočljive razlike između patuljastih i džinovskih rasa, pasa čuvara i hrtova, borbenih pasa i ovčara.

Pseći mozak je mnogo manji od ljudskog. Njihova je sposobnost razmišljanja uveliko smanjena, iako povremeno daju utisak kao da prosuđuju o stvarima i ponašaju se na začuđujuće ljudski način. Jedan od najčuvenijih primera je bio Grei – friars Bobbi, ski terijer koji je nakon gospodareve smrti sledio lijes do groblja i odatle se nije dao otjerati. Sledećih 14 godina, do svoje smrti, pas je provodio u okolini groblja, kao da je žalio za izgubljenim prijateljem i vlasnikom.

psi

Stručni vodiči pasa mere inteligenciju brzinom kojom pas uči nove zadatke. S druge strane, vlasnici pasa je često mere osetljivošću koju pas pokazuje u otkrivanju njihova raspoloženja i želja. Predstavljaju li ti pojmovi istu vrstu inteligencije koju pokazuje čovek, teško je reći. Psi svakako pokazuju sposobnost učenja, razumevanja karaktera i njihovog povezivanja sa određenim pokretom ili zadatkom. Ipak, oni ne slušaju slepo i posve su u stanju da odluči da nešto neće učiniti. Psi imaju mnogo životinjske inteligencije, ali se čini da im nedostaje ljudska sposobnost zaključivanja i povezivanja složenih apstraktnih misli.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *