Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Koliko puta godišnje treba voditi psa na preventivne preglede?

Verovatno ste se kao odgovoran vlasnik psa zapitali koliko puta godišnje treba da ga vodite kod veterinara bez obzira na to da li je vaš pas zdrav ili se nešto razboleo. Ukoliko niste sigurni evo odgovora.

S obzirom na činjenicu da ne možemo direktno komunicirati sa našim ljubimcima, redovni sistematski pregled kućnog ljubimca veoma je važan.

Za optimalno zdravlje kućnog ljubimca jedna poseta veterinaru godišnje zbog obaveznog vakcinisanja, nije dovoljana. Nevešćemo vam nekoliko činjenica koje to potvrđuju.

pas vet1

Životinje brže stare. Svaka godina u životu kućnog ljubimca jednaka je roku od pet do šest godina ljudskih godina.

Većina životinja instinktivno pokušava da prikrije bolest ili povredu jer su u prirodi takve jedinke meta predatora. Sigurno ste primetili da bolesni psi sakrivaju od pogleda ili samo leže i gube apetit.

Prilikom jedne posete radi preventivnog vakcinacije, veterinar nema uvek dovoljno vremena za detaljniji veterinarski pregled i davanje stručnih saveta.

Neke bitne stvari koje vlasnik treba da sazna o zdravlju, vaspitanju, socijalizaciji pasa i ostalim preventivnim zaštitama, pravilnoj ishrani i slično, gotovo nikada ne dođu na red.

Stoga se savetuje vlasnicima da osim za redovne godišnje vakcinacije, posete svog veterinara i u drugim slučajevima.

pas vet

Važno je da se pas odvede kod veterinara i kada primetite prve znake neke bolesti (malaksalost, gubitak apetita, povraćanje, proliv, potištenost), dok je bolest još u početnom stadijumu.

Često bolest može biti prisutna, ali prolazi nezapaženo. Najbolji primer za to su srčane bolesti. One su dosta česta pojava kod pasa srednje i starije dobi. Za razliku od nekih probavnih smetnji ili kožnih problema, nisu lako uočljive za laika dok se ne pojave simptomi otkazivanja srca, kada je u većini slučajeva već prekasno!

O velikoj učestalosti tih bolesti, govori podatak da 60 odsto pasa starijih od 8 godina razvija hroničnu bolest zalistaka, dok je dilatativna kardiomiopatija u 25 odsto slučajeva uzrok smrti kod dobermana!

Zamor, gubitak apetita i težine, teže disanje, kašalj (naročito noću), samo su neki od simptoma već uznapredovale bolesti.

Vlasnik takođe ne bi smeo da previdi eventualne probleme sa vidom ili promene na očima. Znamo da one mogu biti vezane uz neka druga oboljenja (povišen krvni pritisak, virusne bolesti ) a pravovremena detekcija takvih problema je vrlo bitna za što uspešnije lečenje.

Osim toga, vrlo je važno zdravlje usne šupljine. Dobar program nege zuba uključuje redovne preglede zuba i usne duplje, te redovnu kućnu higijenu zuba.

pas veterinar

Nabrojli smo samo neke od razloga redovnog posete veterinaru kako bi osigurali zdravlje i dugovečnost vašeg ljubimca.

Ovde se moramo osvrnuti i na ne manje bitan finansijski aspekt redovnih pregleda.

Svakako je uvek manja investicija pravovremeno detektovati bolest ili sprečiti njeno nastanje, nego lečiti bolest u već poodmakloj fazi.

I na kraju, podsjećamo vas da životinje ne govore. One ne mogu da pozovu veterinara, zakažu pregled niti reći gde osećaju bol. Stoga je dobra saradnja vlasnika i veterinara ključna za njihovo zdravlje i sreću.