Koliko puta dnevno jede vaš pas?

Kada se govori o ishrani pasa, svako ima svoje mišljenje u vezi sa tim. Jedni su pobornici granula, dok drugi svojim psima kuvaju hranu. Doduše ima i oni, uglavnom u selima, koji svojim psima daju ostatke svoje kuvane hrane, pomešane sa hledom.

Mnogo je zabluda o ishrani pasa. Najčešće su: psi zahtevaju isključivo mesnatu hranu, kosti, povrće im ne treba davati jer je štetno za njih, dok je mleko neophodno u svakom obroku. Ovakve zablude potvrđuju da ima ljudi i vlasnika pasa koji nedovoljno znaju i koji vode malo računa o svojim ljubimcima.

Osnovno je da obroci sadrže sve potrebne sastojke u dovoljnim količinama, da ne budu preterano hladni, začinjeni ili podgrejani. Kompletan obrok podrazumeva energetsku, proteinsku, mineralnu i vitaminsku hranu.

Omiljeni obrok psa najčešće sadrži prokuvano kukuruzno brašno, pirinač i žitarice. Ovakav obrok u potpunosti zadovoljava energetske potrebe psa.

Kao zamena za sveže meso, mleko i mlečne prerađevine, koji su najvažniji ali ujedni i najskuplji izvori proteinske hrane, može da posluži mesno i riblje brašno, razne životinjske iznutrice i proteinska hrana biljnog porekla – klice žitarica, soja i kikiriki.

Pravilno odabrane kosti su izvor potrebnih mineralnih sastojaka, naročito kalcijuma. Psu ne treba davati mlade i oštre pileće kosti koje se lako rascepljuju i dovode do povreda. Važni mineralni sastojci su kuhiljska so i koštano brašno, koji u odgovarajućim količinama treba da budu sadržani u svakom obroku psa u razvoju.

Sveže zeleno povrće, posebno šargarepa, vitaminska je hrana. Zimi, u nedostatku svežeg povrća psu se može davati riblje ulje, kvasac i klice raznih žitarica.

Vrlo je važno da obroci budu tečni, a prilikom pripreme hrane, kuvanje ili prženje treba da bude na blagoj vatri kako bi se sačuvali hranljivi sastojci. Zagorelu hranu psi nerado jedu.

Broj obroka u zavisnosti od starosti psa:

  • štenci 6 nedelja starosti: 5-6 obroka dnevno
  • štenci od 2 – 3 meseca: 4-5 obroka dnevno
  • štenci od 3 – 6 meseci: 3-4 obroka dnevno
  • štenci od 6 – 10 meseci: 3 obroka dnevno
  • odrasli psi: 1-2 obroka dnevno

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *