Koliko psima smeta smog?

Šetnja sa psom je zdrava navika, ali ne uvek. Istraživanja pokazuju da životinje mnogo teže podnose izduvne gasove iz auspuha i smog, nego ljudi. Štetne supstance u vazduhu kao i prašina veoma štete psima i mogu izazvati plućne infekcije, srčane i respiratorne probleme, ali i učiniti da dlaka izgubi sjaj.

woman-walking-dog-through-park1

Najugoržnenije su niske rase pasa i štenci, a da biste ih zaštitili, u danima kada je visoka koncentracija smoga, prašine i zagađenja, nosite ljubimca u naručju kada ste u blizini prometnih saobraćajnica. Poželjno je da ga izvodite napolje rano ujutru i uveče jer je saobraćaj slabijeg intenziteta. Oko podneva vazduh je najzagađeniji, zato izbegavajte izlaske u to doba.

Takođe, i kada ste u parku ne terajte ljubimca da trči po maglovitom vremenu i prašini, jer se ubrzava puls i udiše veća količina štetnih supstanci iz vazduha. Istraživanja pokazuju da je deset minuta šetnje u podne opasnije za pluća vašeg psa nego sat vremena ujutru.

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On

Ostavite odgovor