Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Koliko je smog opasan po zdravlje psa?

Šetnja sa psom je zdrava navika, međutim ne uvek, a posebno ne ovih dana.

Magla, smog, zagađenje ili sva tri zajedno? Evidentno je da je vazduh širom Srbije, poprimio boju i čudan miris.

Nimalo neobična slika na ulicama nije ni sve češća pojava ljudi sa medicinskim maskama na licima ili šalovima preko nosa u cilju zaštite od nezdravog vazduha.

Sem ljudi, na udaru su i naši ljubimci, jer svetska istraživanja pokazuju kako životinje mnogo teže podnose izduvne gasove, maglu i smog u odnosu na ljude.

Štetne supstance u vazduhu kao i prašina veoma štete psima i mogu izazvati plućne infekcije, srčane i respiratorne probleme, ali i učiniti da dlaka izgubi sjaj.

Smog može da izazove i velike zdravstvene tegobe zbog lošeg kvaliteta vazduha, dok kod pojedinih pasa zagađen vazduh izaziva i gušenje koje ako je učestalo, može da bude pogubno po ljubimca.

woman-walking-dog-through-park1

Najugoržnenije su niske rase pasa i štenci, a da biste ih zaštitili, u danima kada je visoka koncentracija smoga, prašine i zagađenja, nosite ljubimca u naručju kada ste u blizini prometnih saobraćajnica.

Poželjno je da ga izvodite napolje samo po potrebi kada treba da obavu malu ili veliku nuždu ili da ih vodite na mesta gde je saobraćaj slabijeg intenziteta.

Oko podneva vazduh je najzagađeniji, zato izbegavajte izlaske u to doba.

Takođe i kada ste u parku ne terajte ljubimca da trči po maglovitom vremenu i prašini, jer se ubrzava puls i udiše veća količina štetnih supstanci iz vazduha.

Istraživanja pokazuju da je deset minuta šetnje u podne opasnije za pluća vašeg psa nego sat vremena ujutru.