Koliko psi imaju krvnih grupa?

Svi znaju koje krvne grupe i RH faktor mogu da imaju ljudi, a da li ste se ikada zapitali kako izgledaju krvna zrnca životinja pod mikroskopom? Zanimljiv je podatak da dok su kod nekih crvena krvna zrnca okruglog oblika, lame i alpake imaju ovalna.

Sisarima, recimo, kada su u pitanju crvena krvna zrnca nedostaje nukleus. Ptice i reptili imaju, međutim, jedan tamni okrugli nukleus.

Veličina krvnih ćelija se razlikuje od životinje do životinje, pa i od vrste do vrste. Stručnjaci ističu da psi imaju najveća krvna zrnca, oko 7 mikrometara u prečniku, dok recimo kravlje crvene ćelije iznose oko 5,5 mikrometara u prečniku.

Happy veterinarian with a dog

Anemija, odnosno smanjenje crvenih krvnih zrnaca u telu, česta je bolest na koju nailaze veterinari poslednjih godina. Najčešći uzroci su otvorene povrede i rane, hronične bolesti bubrega, kao i paraziti u crevima.

Baš kao i kod ljudi, i životinjama je u pojedinim slučajevima neophodna transfuzija krvi. To se uglavnom dešava usled velikih povreda, infekcija ili određenih bolesti. S tim u vezi, veterinari objašnjavaju da i životinje imaju različite krvne grupe, pa recimo mačke imaju samo tri krvne grupe, za razliku od konja, koji imaju sedam različitih grupa.

Što se tiče pasa, oni imaju 12 i više krvnih grupa, a prilikom uzimanja krvi psu donoru se uzima oko pet odsto od ukupne količine krvi životinje, dok se od ljudi uzima i duplo više.

U Srbiji je nedavno otvorena i banka krvi za pse, koja će u sledećih nekoliko godina pomoći prvenstveno ljubimcima, ali i veterinarima. Inače, proces vađenja krvi je bezbolan, nimalo stresan za psa davaoca i traje najviše desetak minuta.

One Comment

  • SnezanaPasic

    Hvala na svim objasnjenjima.Broj kucnih ljubimaca raste iz dana u dan a vlasnici mogu, zahvaljujuci vama, saznati i ono sto ne znaju i sto ih je sramota da pitaju.Postovanje i pozdrav.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *