Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Koliko psa treba šetati po kiši?

Koliko često i koliko dugo treba da šetamo svog psa, često je pitanje vlasnika koji su sek nabavili kućnog ljubimca. Stručnjaci smatraju da ta potreba isključivo zavisi od rase psa. Naime, neke pse potrebno istrčavati i sa njima provesti i po sat do dva dnevno na vazduhu, neki su psi manje zahtevni i potrebnu količinu vežbanja obave i u kući. Pored rase na satnicu šetanje takođe utiču starost, kiša, vrućina i karakter vašeg ljubimca…

Ako imate štene potreba za izlascima i šetnjom je češća. Da bi kuče naučili da nuždu obavlja napolju najbolje bi bilo da ga u početku vodite svaka četiri sata. Te šetnjice bi trebalo da traju kratko najviše do 10 minuta, a jedna od neka bude nešto duža od 20 minuta do pola sata. Ipak, ne preterujte sa aktivnostima i vežbanjem kod jako mladih pasa. Jer i preterivanje u aktivnostima, maker to bilo hodanje po stepenicama, može štetiti psu u tom uzrastu.

Osim telesnih povreda, pas može postati preterano razdražljiv, zahtevan, pa čak i agresivan, navode stručnjaci. Pre nego što pas napuni godinu dana ne bi trebao ići na duge šetnje (od sat vremena). Odrasle pse dobro bi bilo šetati 2 do 3 puta dnevno – ujutro, popodne i uveče. Ne izvodite ga samo zbog obavljanja nužde, već i radi fizičke aktivnosti, dobre forme, zdravlja, druženja i igre sa drugim psima, druženja sa vlasnikom…

Stoga te šetnje ne bi trebale biti kratke, već prema vašim mogućnostima i potrebama rase vašeg psa.Svakako se potrudite d ate šetnje traju barem pola sata do 45 minuta dnevno.

Šetnja po kiši

Ponašanje psa i njegova želja za izlaskom napolje ako pada kiša zavisi od njega. Neki psi nikako ne vole kišu. Ukoliko moraju da radi nužde izađu, napravi će to brzinom svetlosti. Opet ima pasa kojima ni kiša ni vetar neće smetati. Pojedini psi čak obožavaju da ih šetate po kiši, a pitanje je koliko će vama ta aktivnost prijati.