Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Koliko novca trošite na pse?

Amerikanci su tokom prošle godine na kućne ljubimce potrošili ukupno 55.7 miliona dolara. Procenjuje se da će ta cifra tokom 2016. godine porasti na 60 miliona.

Poređenja radi, 1996. godine za potrebe kućnih ljubimaca potrošena je 21 milijarda dolara.

Bob Veter iz američke Asocijacije za proizvodnju proizvoda namenjenih kućnim ljubimcima, rekao je da je od pomenutih 55,7 milijardi dolara čak 21,6 milijardi dolara potrošeno na hranu.

Veter je tada takođe dodao da veruje da će proizvodi namenjeni ljubimcima nastaviti uspešno da se prodaju, a da je jedan od glavnih razloga za to sve masovnije uverenje da psi, mačke i drugi kućni ljubimci imaju pozitivan efekat na ljudsko zdravlje.

Situacija u našoj zemlji govori da idemo u korak sa svetom, sudeći po tome da se svake godine na kupovinu proizvoda namenjenih kućnim ljubimcima potroši sve više novca. Najveća stavka svakako je hrana, ali ta cifra varira u zavisnosti od rase, uzrasta, zdravstvenog stanja ljubimca, ali ipak najviše zavisi od dubine džepa vlasnika koji će na osnovu toga izabrati vrstu hrane za svog ljubimca.

novac pas

Na drugom mestu je nega i održavanje higijene, za koju je potrebno izdvojiti više novca ukoliko ste vlasnik psa, nego ako ste vlasnik mačke. Osim obaveznog četkanja, sve je popularniji neobičan gruming i takozvano “feniranje”. Preparati za zaštitu od parazita su obavezna stavka.

Troškove veterinara mnogi vlasnici karakterišu kao prevelike, ali to je ipak nešto na čemu ne treba štedeti. Redovna poseta veterinaru je jedna od glavnih obavezasvakog odgovornog vlasnika.

Neki ljubimci imali su sreće, pa im vlasnici često kupuju igračke, krevete, kozmetiku, odeću, ležaljke, prostirke i drugo, što jeste pohvalno, ali treba znati da su kvalitetna ishrana i nega zdravlja ipak prioritet.

Najskuplji za održavanje su svakako psi, dok vlasnici mačaka moraju da izdvoje nešto manje novca.

-Sestra i ja godišnje za macu izdvojimo oko 45 hiljada dinara koliko je neophodno za najosnovnije stvari – pesak i hranu. S vremena na vreme dobija i poslastice. Sestra i ja smo studentkinje i trenutno ne možemo da izdvojimo više novca. Mi smo ipak htele da jednoj napuštenoj mački pružimo dom, pa se bez obzira na novac nekako snađemo – kaže Jelena

-Imam mešanca pudlice i terijera starog 17 godina. Na troškove veterinara potrošim od 3 do 8 ljiljada godišnje, dok za hranu izdvojim od 20 do 30 hiljada dinara. Psa pretežno hranim granulama, ali mesečno kupim i dve konzerve vlažne hrane. Naravno, dobija i naše ostatke od ručka ističe – Uroš

-Ja sam vlasnik nemačkog boksera. Za granule i konzerve otprilike moram da izdvojim 37 hiljada godišnje, za grickalice i vitamine još 4 hiljade. Troškovi veterinara variraju od 2 do 6 hiljada, ali ne zaboravimo i zaštitu od buva i krpelja što godišnje izese oko 6 hiljada. – Goran

Kakva su vaša iskustva i kako se nosite sa ovim prilično velikim izdacima?

Jedno je sigurno, ma koliko novca trošili na ljubimce ono što dobijamo za uzvrat, a to su svakako ljubav, nežnost, privrženost i odanost, nema cenu!

B92. net