Koliko je vode potrebno psu?

Osnove za dobro zdravlje vašeg ljubimca su kvalitetna hrana i voda. Ako tome dodamo aktivnosti, kretanje i igru, imaćete srećnog i zdravog psa.

Pre nego što ste se odlučili dovesti svog psa kući prošli ste kroz sva ona važna pitanja o brizi i dobroj pripremi za kućnog ljubimca. Ono što je za vašeg psa jvrlo važno jesu uzgoj i dresura kao i izbor veterinara. Ali pre toga, najvažnije za njegovo zdravlje su hrana i voda.

 

Voda

Voda je ključan element za sva živa bića, pa tako i vašem štenetu. Zbog toga mu morate omogućiti stalni pristup vodi. Ona mu uvek mora biti dostupna i uvek mora biti sveža. Menjajte je jednom do dva puta dnevno. Kada idete napolje u šetnju pazite da vaš pas ne pije vodu iz nepoznatih izvora tj. iz onih mesta koja nisu prikladna za ljude kao npr. iz lokvi ili bara, gde ustajala voda može biti puna bakterija i izvor raznih bolesti. Možda ste negde videli kako pas pije vodu iz toaleta, međutim pripazite i na to. U toj vodi mogu biti ostaci štetnih bakterija ili jakih hemijskih sredstava za čišćenje.

Leti, kad je mnogo vruće, vašem psu više će prijati hladnija voda, da ga malo rashladi i osveži. Štene uglavnom pije onoliko vode koliko mu treba. To naravno zavisi od veličine šteneta, metabolizma, težine, spoljne temperature itd.

Hrana za pse

Izbor hrane i način na koji ćete hraniti svog psa su veoma važni za njegovo zdravlje. Psa možete hraniti gotovom psećom hranom, a možete mu je i sami pripremati. U prodavnicama za kućne ljubimce postoji mnogo vrsta kvalitetne gotove hrane za pse, prilagođene uzrastu i veličini psa. Kada kupujete hranu za psa, obratite pažnju na sastojke i sastav hrane, naznačene na pakovanju. Proučite šta tačno treba vašem psu. Ukoliko pak hranite psa hranom koju sami pripremate, vodite računa o tome da neke namirnice koje su dobre za ljude nisu dobre za pse. Preslana hrana, zaprške sa belim ili crnim lukom, uopšte prezačinjena hrana, davanje različitih kostiju itd. mogu štetiti zdravlju vašeg psa. Hrana koju pripremate trebalo bi da bude sveža i raznovrsna, s mnogo mesa, raznog povrća, žitarica.

Kada hraniti psa?

Preporučuje se da svog psa hranite uvek u isto vreme. To je bolje nego da mu je posuda uvek puna hrane i da on uzima kad hoće i koliko hoće. Na taj način pazite da se pas ne deblja (posebno važno kod nekih rasa koje su sklone debljanju) i imate potpunu kontrolu nad količinom hrane koju pas pojede. Takođe, ako uvek jede u isto vreme, pas će najverovatnije imati i potrebu za obavljanjem nužde u isto vreme. To i vama olakšava, jer ćete tačno znati kad pas treba izaći napolje. Ono što je još dobro kod ovakvog načina hranjenja jeste da pas vidi i shvati da ste mu vi vlasnik i da ste vi taj koji mu daje hranu i da ste vi glavni u kući. Pas mora da zna da ste vi vođa, jer je to vrlo važno, pogotovo kod problema u ponašanju s kojima se možete susresti kod svog psa.

Posudice za hranu i vodu

Postoji čitav niz različitih posudica za hranu i vodu koje možete kupiti u prodavnicama za kućne ljubimce. One mogu biti plastične, keramičke, metalne, raznih veličina i boja, povišene, sa stalkom, s gumenom podlogom itd. Za neke rase pasa (veliki psi) preporučuje se da posude za hranu i vodu budu povišene, kako pas ne bi morao previše da se saginje. Za pse sa dugim ušima odaberite takav oblik posude da mu uši ne upadaju u nju dok pije ili jede. Za pse koji lako mogu prevrnuti posude dobro bi bilo odabrati one s gumom, koje se neće klizati i neće ih baš lako moći prevrnuti. Bez obzira na to kakve posudice odabrali, važno je da ih redovno održavate čistima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *