Koliko je sna potrebno psu?

Prosečan pas spava oko 12-13 sati dnevno, a štenci i više. Drugim rečima spavaju skoro polovinu svog života! Očigledno, spavanje je važan deo psećeg života. Utiče na njihovo zdravlje, emotivno i fizičko stanje. U toku sna rastu, leče svoje rane i čuvaju energiju za naredni dan.

Kućni psi spavaju duže i dublje od pasa koji borave napolju.

Da li psi sanjaju? 

O, da. Šta više, izgleda da psi imaju slične faze sna kao i ljudi.

  • U prvoj fazi su u lakom snu.
  • U drugoj fazi, krvni pritisak, puls, disanje i telesna temperatura su nešto niži.
  • Treća faza je prelazna faza izmedju lakog i dubokog sna, i može se reći prva faza dubokog sna.
  • Četvrta faza  je druga faza dubokog sna, u kojoj su psi nesvesni okoline. Ako se probude naglo uglavnom su zbunjeni i dezorijentisani.
  • U petoj fazi počinje zabava! Ovo je REM faza spavanja u kojoj je telo potpuno opušeno a mozak ostaje aktivan. U ovoj fazi, psi pomeraju oči ispod kapaka i sanjaju. Čujemo ih kako mljackaju, žvaću, reže, cvile, mrdaju šapama kao da trče.

Kućni psi provedu oko 12% spavanja u REM fazi. Štenci i više od toga. U toku ove faze štenci procesuju i objedinjuju sve što su naučili u toku dana i pretvaraju u naučeno ponašanje.

spavanje_sa_psom

”Ne diraj psa dok spava” nije tek fraza. Ako je potrebno da ih probudite, nežno ih pozovite po imenu bez diranja.

Trzanje u snu je potpuno normalna pojava. Ali isto tako, psi koji su doživeli traumu ili štenci koji su razdvojeni od majke isuviše rano, mogu da se trzaju u snu.  Ono može da bude indikator zdravstvenih problema kao što su hipo funkcija tiroide, bol, jeza, gastro-intestinalni  problemi.

Ako primetite da vaš pas nemirno spava, nežno ga pozovite po imenu i pomilujte, kako bi ste pokazali da je sve u redu. Nemojte da ga protresate i budite.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *