Zašto je šetnja toliko važna za psa?

Kretanje je psu neophodno. Nije dovoljan boravak u malom dvorištu za normalan razvoj muskulature i organa, već aktivno kretanje, u najmanju ruku brza šetnja. A tu je još jedna potreba: njuškanje i markiranje, dva bitna elementa koja doprinose tome da se pas dobro oseća.

Zbog toga ne držite pse po kavezima, na balkonima, u garažama, podrumima i sličnim neprikladnim prostorijama. Od takvog života pas nema ništa, a ni vi od psa.

Takav pas se ne razvija psihički normalno i najčešće emotivno zakržlja. Imajte razumevanja i strpljenja. Ne budite nervozni i ne vucite ga besno ako češće zastajkuje i njuška. Svet oko sebe pas uglavnom doživljava preko čula mirisa, pa mu to zadovoljstvo ne bi trebalo uskraćivati.

povodac1

Psu bi trebalo omogućiti dnevno 3 do 4 obavezne nužde. U suprotnom postoji velika verovatnoća da će pas posle nekoliko godina imati neku od bolesti urinarnog trakta.

Pripazite da pas ne pojede baš sve što nađe na putu ( pokvarena hrana, sneg, sumnjivi otpaci i sl. ), … da ga držite na oku i da se ne udaljava suviše od vas, naročito u šumama i nepoznatim prostorima, gde lako može da se izgubi, pas uvek bude na povodniku kada se krećete gradom. Veliki broj pasa strada u saobraćajnim gužvama zbog nemara i nepažnje svojih vlasnika. Ne oslanjajte se mnogo na priče o tome kako pas ” ume da se čuva “. Dovoljno je da na drugoj strani ulice ugleda jednu divnu pseću damu koja širi neodoljive mirise… pogledajte koliko ima pregaženih pasa na našim ulicama i drumovima.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *