Koliko ishrana utiče na zdravlje psa?

U vezi sa hranom kod pasa se povremeno javljaju različite bolesti. One mogu biti posledica premale količine hrane, hormonskih poremećaja, ali i nepravilne pripreme obroka, odnosno davanje jednoličnog i oskudnog obroka.
Tako na primer, u hrani mogu nedostajati sastojci koje služe organizmu za rast i energiju, a to su ugljeni hidrati, masti i belančevine.

Najčešće bolesti vezane za ishranu su mršavost, gojaznost i rahitis.


MRŠAVOST

Mršavost je najčešće povezana sa bolešću. Bilo koja teška ili dugotrajna bolest dovešće do preterane mršavosti. Pojedini psi, osim stalnog mršavljenja ne pokazuje druge simptome bolesti. Psa je potrebno odvesti kod veterinara, ali i obratiti pažnju na izbor hrane, koja treba da sadrži sve neophodne sastojke u dovoljnim količinama. Često je uzrok mršavosti i hormonski poremećaj koji svakako treba ispitati.

This undated photo provided by Gayle Swetow shows her dog Mike, wearing a Cover Me by Tui one-piece , patented, post-surgical garment, which takes the place of a plastic cone to protect his allergies year-round in Henderson, Nev. Many dog owners dislike the cone because it is hard for the dogs to see, get around or eat. Despite efforts to replace the cone, veterinarians say there are some times when only the cone will do. (Gayle Swetow via AP)
GOJAZNOST

Gojaznost je posledica stalnog prežderavanja, usled davanja obilnih količina hrane. Međutim, ukoliko je pas gojazan pri normlnim ili čak smanjenim obrocima, tada se verovatno radi o hormonskom poremećaju.
Usled preterane debljine kod pasa dolazi do oštećenja srca i smanjenja aktivnosti drugih organa. Kao i kod mršavosti, psa je neophodno odvesti kod veterinara, koji će ustanoviti razlog bolesti i sprovesti odgovarajuću terapiju.

RAHITIS

Rahitis je posledica nedostatka vitamina i minerala, tačnije kalcijuma i vitamina D. Mladi psi prestaju sa rastom u uzrastu od 9 – 12 meseci, i do tog vremena kosti još uvek nisu izgrađene, u njih se još uvek taloži kalcijum. Da bi se kosti mogle normalno razvijati, potrebno je da u vreme rasta, organizmu budu dostupne veće količine kalcijuma. Mladi pas kalcijum dobija iz mleka, svežeg kravljeg sira, iz ljuski jajeta, a najviše iz kostiju koje dobija kao dodatak ishrani. Da bi se kalcijum mogao ugraditi u kosti, potreban je vitamin D.

Tipični znaci rahitisa su: povećani i deformisani zglobovi na nogama, kvržice na mestima gde se koštani deo rebra spaja sa hrskavičavim, kao i deformacija kosti gornje čeljusti.

Ukoliko se rahitis javi u uzrastu do 4 meseca, prognoza je pozitivna i uz pravilno lečenje i dobru ishranu bolest će nestati. Međutim, ukoliko se rahitis javi kod starijih pasa, izazvaće trajne deformacije na kostima.

Nije preporučljivo da vlasnik sam daje preparate sa vitaminom D, jer preterana davanja dovešće do suprotnog rezultata, odnosno do preranog okoštavanja i deformacije kostiju.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *