Koliko i koje voće pas sme da jede?

Većina pasa uživa da jede voće, bilo da se radi o par komadića voćke koju jede njihov vlasnik, kori i košticama voća kao što su jabuke i kruške, pa sve do pasa koji žive blizu stabla jabuke, šljive ili nektarine, odnosno grožđa ili nasada bobica, za koje se čini da praktično žive na voću koje sami stresaju s grana.

Voće je prirodna hrana koju pas može pronaći i pojesti u divljini, stoga nema ništa loše u tome da pas jede voće, u razumnoj meri!

Bilo koje voće s kojim se pretera može uznemiriti želudac vašeg psa i uzrokovati proliv, grčeve, gasove, alergije ili ozbiljne probavne probleme – na isti način na koji može uticati na ljude koji pojedu previše voća.

jabuka pas

Za mladog, zdravog psa, par zalogaja ne bi trebalo predstavljati problem, dok god pas ima normalnu stolicu. Ponekad može biti teško sprečiti psa da se prejeda plodovima kojih u leto i jesen ima u izobilju. Mnogi psi će u tome toliko uživati, da će nastaviti jesti voće iako od njega dobiju proliv.

Ukoliko postane očigledno da vaš pas jede previše voća (pojavi se neki od navedenih problema) jedini lek je da odstranite plodove s tla ili udaljite psa od voćaka, dok mu se želudac ne oporavi, a zatim mu ograničite konzumiranje voća na jednu do dve voćke dnevno.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *